Eveniment

FMI a amânat pentru luni şedinţa privind prima evaluare din noul acord cu România

Autor: Marius Radu - Mediafax

21.06.2011, 15:12 276

Consiliul Director al FonduluiMonetar Internaţional (FMI) a amânat pentru luni şedinţa privindprima evaluare din noul acord stand-by încheiat cu România,programată iniţial pentru vineri, urmând să fie analizateprogresele înregistrate în reformele asumate de autorităţileromâne.

Potrivit calendarului FMI, încadrul şedinţei va fi analizată şi cererea României de modificare aunor criterii de performanţă.

O misiune comună a FMI, ComisieiEuropene şi Băncii Mondiale s-a aflat la Bucureşti în perioada 27aprilie-9 mai pentru prima evaluare a noului acord.

În scrisoarea de intenţie cătreFondul Monetar Internaţional, Guvernul s-a angajat ca până la databoard-ului să adopte ordonanţa privind restructurarea ANAF, săinventarieze toate arieratele companiilor de stat şi să prezinte onouă formulă de calcul a tarifelor la gaze naturale, care săevidenţieze mai bine evoluţiile de pe planinternaţional.

Executivul s-a angajat, printrealtele, să elimine subvenţiile la energia termică cel târziu pânăla sfârşitul lunii august şi să desfiinţeze în vara acestui anpeste 7.000 de posturi din societăţile feroviare, companiileenergetice şi Poşta Română.

Noul acord de tip preventiv,încheiat la finele lunii martie pentru doi ani, are o valoare de3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% dincota pe care o are România la FMI. Acordul este însoţit de unsprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şide un împrumut de 400 milioane de euro de la BancaMondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO