Eveniment

FMI a încheiat vizita spunând că acordul merge înainte. Totuşi, bugetul nu a fost aprobat, iar tranşa vine abia în ianuarie

FMI a încheiat vizita spunând că acordul merge înainte. Totuşi, bugetul nu a fost aprobat, iar tranşa vine abia în ianuarie

Autor: Claudia Medrega

01.11.2010, 23:59 23

Misiunea comună a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale afinalizat ieri a şasea evaluare a acordului stand-by cu România.Însă deşi majoritatea criteriilor agreate pentru sfârşitul luniiseptembrie au fost declarate îndeplinite, eliberarea următoareitranşe, programată iniţial pentru mijlocul lunii decembrie, a fostamânată pentru jumătatea lunii ianuarie 2011.
Una dintre condiţionalităţile care tergiversează eliberareaurmătoarei tranşe de la FMI este aprobarea bugetului pentru anulviitor.

"La nivel de experţi am ajuns la un acord în ceea ce priveşteevaluarea. Rezultatele la zi au fost bune şi am convenit asuprapoliticilor de la acest moment înainte. După cecondiţiona­lit­ăţile vor fi implementate, vom putea să solicitămaprobarea board-ului la mijlocul lui ianua­rie, conformaşteptărilor noastre", a spus şeful misiunii FMI în România,Jeffrey Franks.
De finalizarea acestei evaluări a acordului stand-by cu Româniadepinde virarea tranşei a şaptea de circa 900 mil. euro. Creştereaeconomică, politica fiscală, reformele structurale, situaţiasectorului financiar şi politica monetară sunt câteva dintre temelediscutate de autorităţi cu FMI. Deşi România va rămâne în acest anîn recesiune, urmând să înregistreze o contracţie a economiei de2%, anul viitor se profilează revenirea în teritoriul pozitiv, cu ocreştere de 1,5%, potrivit lui Franks.
În ceea ce priveşte sistemul fiscal, FMI recomandă Guvernului să nurealizeze modificări substanţiale în următorii doi ani, pentru aasigura stabilitate pentru afaceri şi consum.

"Modificările constante în structura de taxe nu sunt productive şirecomandăm puternic autorită­ţilor să menţină stabilitatea, maiales după ce au fost adoptate măsuri foarte dure."
În ceea ce priveşte ţinta de deficit bugetar, stabilită la 4,4% dinPIB pentru anul viitor, Franks a menţionat luni că Fondul MonetarInternaţional nu este inflexibil, explicând că mărimea deficituluiRomâniei este limitată de finanţările pe care poate să le atragă depe pieţele internaţionale.

Principalele teme discutate cu FMI

Creşterea economică
Economia va înregistra în acest an o scădere de 2%, iar anul viitorva reveni pe creştere, PIB-ul urmând să ajungă la un avans real de1,5%, consideră şeful misiunii de evaluare a FMI. "Apreciem că spresfârşitul acestui an creşterea va începe, situându-se la -2% în2010, înainte de a ajunge la 1,5% anul viitor. Aş anticipa că întrimestrul patru vom vedea, poate, creştere puţin pozitivă. Înprimele două trimestre ale anului viitor vom vedea sigur creştereeconomică", a spus Franks. Şi Istvan Szekely, directorul de ţarăpentru România al Comisiei Europene, anticipează a ameliorare aactivităţii economice spre finalul anului, România urmând săînregistreze anul viitor creştere economică. România a înregistratîn perioada aprilie-iunie o uşoară creştere, în termeni ajustaţisezonier, pentru prima dată după trei trimestre consecutive descădere. Creşterea din al doilea trimestru a fost de 0,3%,comparativ cu primele trei luni ale anului. Relansarea economicărămâne fragilă din cauza diminuării fluxurilor de capital, aajustărilor fiscale şi a creşterii şomajului. Economia a intrat înrecesiune în trimestrul al treilea din 2008.

Sistem bancar

Sistemul bancar românesc a continuat să facă faţă bine crizeieconomice, rămânând bine capitalizat şi lichid, însă pierderilegenerate de creditele neperformante vor continua să afectezeperformanţa, impunându-se păstrarea vigilenţei, potrivit luiJeffrey Franks, şeful misiunii de evaluarea a FMI. La nivelulsistemului bancar pierderile au urcat în trimestrul al treilea cu240,5 mil. lei şi au ajuns la 474 mil. lei (110 mil. euro) lasfârşitul lunii septembrie. Creditele încadrate ca "pierdere"totalizau la sfârşitul lunii august, 32,3 ml.d lei (7,5 mld. euro),reprezentând 15,8% din totalul finanţărior acordate de bănci.Potrivit FMI, solvabilitatea a fost la sfârşitul lunii septembriede 14,6% şi toate băncile la nivel individual au depăşit rata de11%. Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străinau semnat, în august 2009, la Viena, scrisori bilaterale deangajament pentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţaromânească la nivelul din martie şi a ratei de solvabilitate asucursalelor peste 10%. În ceea ce priveşte inflaţia, FMI seaşteaptă să depăşească uşor nivelul de 8% la sfârşitul acestui an,urmând să revină în intervalul ţintit de BNR în 2011. Cea mairecentă prognoză a BNR indică o rată a inflaţiei de 7,8% pe an, lasfârşitul lunii decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO