Eveniment

FMI a redus proiecţia de creştere pentru economia mondială şi a avertizat că situaţia este gravă şi riscă să degenereze

FMI a redus proiecţia de creştere pentru economia mondială şi a avertizat că situaţia este gravă şi riscă să degenereze

Autor: Marius Oncu, Bogdan Cojocaru

10.10.2012, 00:07 479

Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit prognozele de creştere pentru economia mondială de anul viitor, considerând că eşecul liderilor din SUA şi Europa de a-şi rezolva problemele fiscale pune în pericol relansarea firavă şi a avertizat că situaţia, deja gravă, ar putea degenera în turbulenţe de amploare dacă nu sunt găsite soluţii de durată, scrie presa internaţională.

Instituţia financiară internaţională se aşteaptă acum ca economia să crească cu 3,6% anul următor, după ce în iulie anticipa un avans de 3,9%. Noua prognoză presupune, însă, că Statele Unite vor lua măsuri pentru a împiedica un proces automat - cunoscut sub denumirea de "vârful fiscal" - în care sunt eliminate reduceri de taxe şi introduse tăieri de chel­tuieli, în timp ce în zona euro statele vor urma planul Băncii Centrale Europene privind achiziţia de obligaţiuni şi se vor angaja la reforme economice şi integrare mai strânsă, scrie Financial Times.

Pericole mai mari decât în primăvară

"O problemă cheie este dacă economia mondială intră într-un un nou val de turbulenţe într-o recuperare despre care se anticipa că va fi lentă şi dificilă sau dacă actuala încetinire are o componentă de durată mai lungă. Răspunsul depinde de capacitatea liderilor din SUA şi Europa de a face faţă provocărilor eco­no­mice pe termen scurt", se arată în raportul Prognoza Eco­no­mică Mondială al FMI.

Analiştii instituţiei consi­deră că acum pericolele pentru economia mon­dială sunt mai mari decât erau în primăvara acestui an sau în toamna anului trecut.

Avertismentul vine în condiţiile în care economiile dezvoltate încetinesc sau intră chiar în recesiune pe măsură ce comerţul devine tot mai slab, iar guvernele se apără tot mai mult cu măsuri protecţioniste, notează The Guardian.

Calcule greşite

FMI a admis că, aşa cum au făcut şi alte instituţii de prognoză, a subestimat impactul negativ pe care reducerile masive de cheltuieli publice le au asupra creşterii economice.

"Cercetătorii sugerează că austeritatea a avut un efect rapid de multiplicare negativ mai mare decât s-a anticipat asupra economiei, ceea ce ar putea explica în anumite cazuri scăderile", se menţionează în raport.

Dovezi din 28 de ţări arată că multiplicatorii fiscali, folosiţi de guverne pentru a evalua efectul reducerilor de cheltuieli asupra creşterii, au subestimat impactul asupra economiei.

Analiza a influenţat politicile recomandate de Fond pentru ţările cu programe FMI, a indicat economistul-şef al Fondului, Olivier Blanchard. Oficialul a citat relaxarea recentă, de către Troika creditorilor externi, a ţintelor de deficit bugetar pentru Portugalia.

Potrivit FMI, documente transmise Fondului sugerează că guvernele au folosit multiplicatori fiscali de circa 0,5 pentru a calcula impactul măsurilor de austeritate. Un multiplicator de 0,5 înseamnă că fiecare dolar tăiat din cheltuielile publice scade activitatea economică cu 0,5 dolari.

"Rezultatele noastre au indicat că multiplicatorii au fost, de fapt, în zona 0,9-1,7 de la marea recesiune", explică instituţia.

Multiplicatorii fiscali sunt mult mai mari, întrucât impactul reducerilor de cheltuieli nu a putut fi compensat de o politică monetară mai relaxată.

"Suntem într-o perioadă în care multe ţări se zbat în capcana lichidităţii, iar politica monetară este mult mai constrânsă decât în perioade normale", a spus economistul-şef.

Incertitudinile economice vor continua să afecteze activitatea atât în economiile emergente, cât şi în cele avansate, afirmă Fondul, care rămâne totuşi mai optimist în privinţa Chinei.

Estimările de creştere economică pentru China au fost înrăutăţite cu câte 0,2 puncte procentuale pentru acest an şi pentru 2013, la 7,8%, respectiv 8,2%.

Recesiune în zona euro

Pentru zona euro FMI a înrăutăţit prognoza eco­nomică de la o creştere de 0,3% anul acesta la o contracţie de 0,4%, iar anul următor de la un avans de 0,7% la o creştere de 0,2%.

Pentru ca economia să înceapă să-şi revină anul următor sunt necesare con­trolul crizei fiscale şi progrese către o integrare fiscală şi bancară în uniunea monetară.

Dacă liderii europeni nu vor face aceste progrese, perspectivele vor fi mult mai slabe, economii solide ca Germania urmând să intre în recesiune, în timp ce ţările cu situaţie mai slabă, precum Italia şi Spania, vor consemna o contracţie de până la 7%.

Fondul se aşteaptă ca şapte din cele 17 state din zona euro să înregistreze contracţie în acest an şi şase anul următor.

Economia Italiei se va contracta cu 2,3% anul acesta şi cu 0,7% anul următor, faţă de prognozele pentru contracţie de 1,9% şi de 0,3% din iulie. Pentru Spania Fondul a menţinut estimarea de contracţie de 1,5% pentru anul acesta şi a înrăutăţit-o pe cea pentru anul următor de la 0,6% la 1,3%.

Perspectiva pentru Grecia este cea mai descurajantă, FMI estimând scăderi economice de 6% în acest an şi de 4% anul următor.

Vina este şi a SUA

Unul din directorii executivi ai Fondului, David Lipton, a învinuit SUA pentru o mare parte din instabilitatea şi teama din economia globală. El consideră că Statele Unite trebuie să facă mai mult pentru a demonstra că sunt hotărâte să rezolve problema vârfului fiscal, care ar putea arunca cea mai mare economie a lumii în recesiune.

"Am vrea să vedem că SUA reduc nivelul de nesiguranţă dând atenţie mai mare nevoii de a evita vârful fiscal şi de a rezolva problemele pe termen mediu", a spus Lipton, fost consilier economic al preşedintelui Barack Obama.

După un avans de 1,8% anul trecut, economia americană ar urma să crească cu 2,2% anul acesta şi cu 2,1% anul viitor, potrivit previziunilor FMI.

Pentru Japonia, a treia mare economie a lumii, Fondul anticipează o încetinire mai drastică, de la 2,2% anul acesta la 1,2% în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO