Eveniment

FMI: Acordul cu băncile nu va mai fi necesar, acestea vor dori să-şi crească expunerea

Autor: Marius Radu - Mediafax

06.10.2010, 23:50 21

Acordul privind menţinerea capitalului băncilor în România esteunul temporar şi probabil nu va mai fi necesar într-un an şijumătate, iar odată cu revenirea economiei instituţiile financiarear putea chiar să-şi crească voluntar expunerea, consideră şefulmisiunii FMI în România, Jeffrey Franks.

"Aşteptările noastre în ceea ce priveşte iniţiativa de la Viena aufost că aceasta să fie o măsură temporară şi, într-un final, nu vommai avea nevoie de ea, pentru că băncile vor dori chiar în modvoluntar să-şi crească esxpunerea. Şi cred că ne apropiem de acelpunct. Nu doar în România, ci în multe ţări care au participat lainiţiativa de la Viena", a declarat la Washing­ton JeffreyFranks.
Întâlnirile legate de expunerile băncilor au loc o dată la şaseluni. Franks a precizat că la următoarea întâlnire vor fi puse îndiscuţie limitele din acord.
"La următoarea întâlnire semestrială vom discuta cu băncile. Maisunt necesare limite? Este timpul să ridicăm limitele pentru căţara merge bine şi băncile îşi ţin banii în ţară? Este nevoie săajustăm limitele? Vom analiza situaţia de la caz la caz la fiecareşase luni. Mă aştept ca peste un an şi jumătate să nu mai fienevoie de acord", a afirmat oficialul FMI.
Franks a arătat că, odată ce economia îşi revine, reapar şioportunităţi pentru bănci de a credita şi de a face profit."Băncile vor să facă profit, să crediteze, iar România este o ţarăcare are un viitor strălucit. Va creşte foarte mult. Creştereamedie în România în următorii 10 sau 20 de ani va fi cu mult pestemedia Uniunii Europene datorită procesului de recuperare adecalajelor", a continuat şeful misiunii FMI.

Franks a avertizat însă că România va avea o economie competitivădoar dacă va realiza reformele structurale necesare.
El a spus că sunt ţări ale căror economii stagnează din cauzapoliticilor inadecvate, deşi au un potenţial foarte mare dedezvoltare. "Aceasta este în prezent provocarea pentru România.Trebuie ca politicile să fie la locul lor astfel încât ţara sădevină un loc atractiv pentru a-ţi plasa banii, pentru a investi şipentru a creşte", a conchis Franks.
Grupurile mamă ale principalelor nouă bănci cu capital străin ausemnat, în august 2009, la Viena, scrisori bilaterale de angajamentpentru menţinerea nivelului expunerii pe piaţa românească lanivelul din martie şi a ratei de solvabilitate a sucursalelor peste10%.

Acordurile au fost semnate de Erste, Raiffeisen International,Eurobank EFG, National Bank of Greece, Société Générale, AlphaBank, Volksbank, Piraeus şi UniCredit, care deţin 70% din piaţa dinRomânia. FMI, Comisia Europeană, BNR şi cele nouă bănci au convenitîn luna iulie că expunerile pe piaţa românească pot varia într-omarjă de plus/minus 5% faţă de nivelul înregistrat în luna martie aanului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO