Eveniment

FMI a avertizat cu privire la o "aterizare dură" a economiei mondiale dacă inflaţia persistentă şi problematică va menţine ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp: "Turbulenţele se acumulează, iar situaţia este destul de fragilă"

FMI a avertizat cu privire la o "aterizare dură" a...

Autor: Ştefan Stan

11.04.2023, 18:20 1528

 FMI a avertizat cu privire la o "aterizare dură" a economiei mondiale dacă inflaţia persistentă şi problematică va menţine ratele dobânzilor la un nivel mai ridicat pentru mai mult timp şi va amplifica riscurile financiare, scrie FT. 

Deşi fondul şi-a lăsat previziunile economice globale în mare parte neschimbate faţă de ianuarie în cea mai recentă ediţie a World Economic Outlook, publicată marţi, a subliniat că semnele de rezistenţă, alături de scăderea preţurilor globale la energie şi alimente, au mascat o realitate mai întunecată.

Pierre-Olivier Gourinchas, economistul şef al FMI, a declarat: "La suprafaţă, turbulenţele se acumulează, iar situaţia este destul de fragilă".

"Inflaţia este mult mai rigidă decât se anticipa chiar şi în urmă cu câteva luni", a spus el. "Mai îngrijorător este faptul că înăsprirea bruscă a politicii [monetare] din ultimele 12 luni începe să aibă efecte secundare grave pentru sectorul financiar."

În previziunile sale complete semestriale publicate marţi, FMI a declarat că turbulenţele de pe piaţa obligaţiunilor guvernamentale din Marea Britanie din toamna anului trecut şi turbulenţele bancare din SUA de luna trecută au arătat "vulnerabilităţile semnificative [care] există atât în rândul băncilor, cât şi al instituţiilor financiare nebancare".

"Riscurile la adresa perspectivelor sunt puternic înclinate în sens negativ, şansele unei aterizări bruşte crescând puternic", a precizat FMI.

Gourinchas a declarat pentru Financial Times că, deşi sistemul bancar este mult mai rezistent decât în timpul crizei financiare din 2008, factorii de decizie politică trebuie "să se gândească la ceea ce ar putea merge prost".

"Ne putem aminti cu toţii perioada lungă dintre eşecul unei instituţii individuale, fie că a fost Bear Stearns sau Countrywide", a spus el, referindu-se la instituţiile care au dat faliment în urmă cu mai mult de un deceniu. "De fiecare dată, acest lucru a fost tratat ca un incident izolat, până când nu a mai fost aşa".

Noile previziuni ale FMI au arătat o şansă de 25% ca rata anuală de creştere globală să scadă sub 2% în 2023, un risc de două ori mai mare decât în mod normal. Economia globală a crescut atât de lent doar în cinci ani calendaristici din 1970 până în prezent.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO