Eveniment

FMI avertizează cu sfârşitul petrecerii în România: Trecerea de pragul de 40% din PIB al datoriei publice creşte riscul de recesiune

FMI avertizează cu sfârşitul petrecerii în România:...

Autor: Tudor Ionescu

29.06.2018, 19:00 1690

Cu o pondere de 36,8% din PIB, datoria publică a României este relativ mică comparativ cu cea a altor state-membre UE, însă ea se apropie de un nivel îngrijorător, este concluzia unui raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Datele FMI, bazate şi pe cele ale Băncii Naţionale ale României (BNR), indică un nivel al datoriei între 40% si 45% din PIB ca prag pentru o creştere semnificativă a riscului de recesiune, cu impact negativ asupra capacităţii guvernului de refinanţare a datoriilor. Nivel de 45% din PIB este, însă, considerat critic, riscul de recesiune crescând până la 50%.

Această concluzie a fost prezentată şi în Raportul privind Stabilitatea Financiară din 2015 al BNR.

Fondul Monetar mai atrage atenţia şi asupra faptului că, din punct de vedere istoric, riscul suveran (posibilitate neindeplinirii obligatiilor de plată externe din motive aflate sub controlul guvernului) a fost volatil chiar şi când datoria publică a avut o pondere mică în PIB.

Aceasta este, însă, doar una dintre vulnerabilităţile cheie menţionate în raportul FMI şi cu care sistemul financiar românesc se confruntă.

Conform datelor centralizate de Eurostat, statele membre ale Uniunii Europene cu ponderi mari din PIB ale datoriei publice înregistrate în 2017 au fost Belgia (datorie de 103,1% din PIB), Italia (131,8%), Grecia (178,6%), Cipru (97,5%), Portugalia (125,7%) sau Franţa (97%). Media la nivelul UE 28 este de 81,6%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO