Eveniment

FMI cere cresterea varstei de pensionare la 65 de ani inainte de 2030. Ministerul Muncii spune „Nu”

FMI cere cresterea varstei de pensionare la 65 de ani inainte de 2030. Ministerul Muncii spune „Nu”

Mihai Seitan, secretar de stat in Ministerul Muncii

20.10.2009, 23:15 971

Ministerul Muncii ar putea definitiva proiectul de lege privindsistemul unitar de pensii publice in urmatoarele zece zile. Nouaforma a proiectului va cuprinde amendamentele formulate desindicate, patronate si de Fondul Monetar International (FMI).

Printre amendamentele formulate de FMI se numara si acelaprivind accelerarea procesului de crestere si egalizare a varsteide pensionare. Proiectul initial prevedea cresterea varstei depensionare, atat pentru barbati cat si pentru femei, la 65 de anipana in anul 2030, insa Fondul Monetar International a sugerataccelerarea cresterii varstei de pensionare, astfel incatpensionarile la 65 de ani sa se faca mai devreme.

"Speram ca in zece zile sa avem un proiect de lege, care nu vafi neaparat cel final, in care sa inseram o parte dintreamendamentele aduse de sindicate, de patronate si de FMI si la carevom adauga propriile noastre completari", a declarat pentru ZFsecretarul de stat in Ministerul Muncii, Mihai Seitan. "Nu am luatin considerare si amendamentul FMI privind cresterea varstei depensionare la 65 de ani inainte de 2030".

Solutie de compromis

Decizia de a nu include in proiectul de lege propunerea FMI vineca o solutie de compromis cu privire la varsta de pensionare, inconditiile in care sindicatele au cerut in mai multe randuri cavarsta de pensionare sa fie 63 de ani. In acest moment, varsta depensionare legala este de 58 de ani si opt luni in cazul femeilorsi 63 de ani si opt luni in cazul barbatilor. In realitate, varstamedie de pensionare este de 54 de ani ca urmare a cresteriispectaculoase a numarului pensionarilor anticipate.

Printre amendamentele formulate de sindicalisti si care nu aufost preluate de Ministerul Muncii se numara cel privind reducereavarstei de pensionare la 63 de ani, a declarat Seitan in cadrulsedintei publice de prezentare a proiectului de lege a pensiilor.In acelasi timp el a declarat ca va fi introdusa in proiectul delege propunerea privind plafonarea contributiilor la nivelul asapte salarii medii, fata de cinci salarii, asa cum solicitaserasindicatele.

Prin noua lege se incearca o echilibrare a raportului dintrecontributii si cheltuieli, in conditiile in care bugetul public depensii se confrunta cu un deficit de 1,5 mld. euro, ca urmare acresterii numarului de beneficiari pana la 5,7 milioane de persoanesi a scaderii numarului de contribuabili pana la 4,9 milioane depersoane.

Militarii ameninta ca scot in strada "o armataorganizata"

Noul proiect prevede cooptarea in sistem a celor care realizeazavenituri din profesii liberale si a functionarilor care beneficiazade pensii stabilite prin legi speciale si platite de la bugetul destat, cum sunt magistratii, militarii si angajatii Ministerului deInterne. Cei aproximativ 200.000 de beneficiari de pensii specialevor fi printre cei mai afectati de noul sistem de recalculare.

In acest context, reprezentantii sindicatului cadrelor militareau avertizat ca nu sunt de acord cu eliminarea legilor specialeprivind calcularea pensiilor si ca in situatia in care nu ajung laun acord cu Ministerul Muncii vor scoate in strada "o armataorganizata", potrivit Mediafax. Ei au explicat ulterior, la cerereareprezentantilor Ministrului Muncii, ca "armata organizata" vamanifesta pasnic pentru drepturile sale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO