Eveniment

FMI cere României să grăbească atragerea de fonduri UE şi să reformeze companiile. Riscurile din sectorul bancar trebuie atent monitorizate

FMI cere României să grăbească atragerea de fonduri UE şi să reformeze companiile. Riscurile din sectorul bancar trebuie atent monitorizate

Autor: Marius Oncu

30.09.2011, 09:48 254

Atingerea ţintei de deficit de către România pentru anul viitor va fi dificilă şi este nevoie, totodată, de progrese mai rapide în creşterea ratei de absorbţie a fondurilor UE şi reforma companiilor de stat, iar riscurile privind sistemul bancar trebuie monitorizate atent, apreciază FMI.

"Autorităţile sunt pe drumul cel bun pentru atingerea ţintelor fiscale pentru acest an. Totuşi, îndeplinirea obiectivului de deficit pentru anul următor (de 3%, n.r.) rămâne dificilă. Sunt necesare măsuri mai ample pentru a asigura sustenabilitatea sectorului sănătăţii. Este nevoie, de asemenea, de progrese mai rapide pentru a îmbunătăţi capacitatea României de absorbţie a fondurilor UE. O reformă mai amplă a companiilor de stat - împreună cu reglementări mai bune şi o politică de preţuri orientată către piaţă - vor fi esenţiale pentru a creşte eficienţa economică şi pentru a susţine dezvoltarea", a declarat într-un comunicat directorul general adjunct al Fondului Monetar Internaţional (FMI), David Lipton.

Consiliul Director al FMI a aprobat joi a doua evaluare a noului acord, de tip preventiv, şi va pune la dispoziţia României încă o tranşă, a treia, în valoare de 495 de milioane de euro, astfel că totalul asigurat până în prezent, în caz de urgenţă, este de 1,06 miliarde euro. Autorităţile române au anunţat că nu intenţionează să tragă fondurile disponibile, menţionează FMI.
Lipton a afirmat că România a făcut progrese în cadrul noului acord şi a îndeplinit toate criteriile de performanţă convenite.

"Hotărârea autorităţilor de a continua reforma a ajutat la restabilirea încrederii pieţelor şi a stabilităţii economice", a spus el.

Oficialul FMI a atenţionat însă că deşi sectorul bancar românesc este bine capitalizat situaţia din Europa generează riscuri care trebuie monitorizate atent.

"Sistemul bancar rămâne lichid şi bine capitalizat, dar au apărut riscuri din cauza dificultăţilor din alte zone ale Europei şi este necesară o vigilenţă sporită a autorităţilor de supraveghere. Sunt necesare o monitorizare mai atentă şi planuri detaliate pentru situaţii de urgenţă cu scopul de a proteja împotriva unei posibile contagiuni.
Politica monetară rămâne în mod adecvat precaută, având în vedere persistenţa riscurilor inflaţioniste", a mai spus Lipton.

În luna martie, autorităţile de la Bucureşti au decis să prelungească înţelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO