Eveniment

FMI: Economia românească va creşte cu 4% în 2019

FMI: Economia românească va creşte cu 4% în 2019

Autor: Răzvan Botea

16.10.2019, 00:04 297

FMI anticipează că economia Româ­niei va creşte cu 4% în 2019, în timp ce rata anuală a inflaţiei va ajunge la 4,2%, se arată în raportul World Eco­nomic Outlook, ediţia din octombrie.

Guvernul a construit bugetul pe 2019 pe o creştere reală a PIB de 5,5%.

Raportul FMI apreciază că evoluţia economică va continua să fie stimulată de consum, iar inflaţia va rămâne ridicată. Reprezentanţii instituţiei recomandă guvernului român măsuri menite să reducă deficitul bugetar şi cel comercial. De asemenea, FMI mai recomandă României redirecţionarea cheltuielilor fiscale dinspre salarii şi pensii spre investiţii, creşterea investiţiilor publice, precum şi o absorbţie mai eficientă a fondurilor europene.

Raportul arată faptul că ritmul de creş­tere economică la nivel global a fost redus în special de războiul co­mercial. Cele mai recente proiecţii ale pers­pectivei economice mondiale avan­sate de FMI arată o creştere a PIB la nivel mondial în 2019 de 3%, în scă­dere faţă de prognoza din iulie de 3,2%.

Raportul „World Economic Outlook” prezintă dificultăţile economice cauzate de creşterile tarifelor vamale din conflictul comercial SUA-China, inclusiv costuri directe, tulburări în piaţă, investiţii reduse şi productivitatea scăzută din cauza perturbărilor lanţului comercial.

Pentru 2020, FMI anticipează o creşterea economică la nivel mondial de până la 3,4%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO