Eveniment

FMI: Economia va reveni pe crestere „numai" din 2010

21.05.2009, 21:18 14

Evolutia economiei Romaniei va de­pinde in urma­toarele trimestre de po­liticile interne, dar si de contextul glo­bal, insa cresterea economica va intra in teritoriu pozitiv „numai" in al doilea semestru din 2010, a declarat agentiei Mediafax reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek.
„In timp ce unii indicatori pe termen scurt indica in continuare o de­te­riorare a con­ditiilor economice, alti indi­catori su­gerea­za ca rata con­tractiei eco­nomice se tempe­reaza. Po­trivit esti­marilor din progra­mul convenit cu Ro­mania, econo­mia va scadea in 2009 si va stagna in 2010, in contextul in care cresterea se va relua numai in al doilea trimestru al anului viitor", a spus Lybek. FMI anticipeaza o scadere in termeni reali a PIB de 4,1% pentru 2009, dar previzioneaza ca economia isi va reveni in 2011, cand cresterea este estimata la 5%.
PIB-ul Romaniei a scazut in primul trimestru cu 6,4% fata de perioada similara din 2008 si cu 2,6% comparativ cu ultimele trei luni ale anu­lui trecut. In trimestrul patru din 2008, PIB a scazut, in termeni ajus­tati, cu 3,4% fata de pe­rioada iulie - septembrie, economia in­trand astfel in recesiune dupa doua trimestre consecutive de scadere, in termeni ajus­tati sezonier.
„Conditiile econo­mice in primul trimestru s-au deteriorat si in alte tari. Prin urmare, de­clinul din Romania trebuie sa fie privit intr-un context mai larg. In al doilea rand, este im­portant de mentionat ca in timpul recesiunilor economice anterioare nu era ceva neobisnuit sa existe o scadere brusca la inceput, in locul unei deteriorari gra­duale a con­ditiilor economice. Prin ur­mare, contractia brusca a activitatii economice nu a fost total neasteptata", a aratat Lybek.
El a spus ca FMI isi mentine estima­rile privind evolutia economiei, dar a mentionat ca insti­tutia va continua sa monitorizeze indicatorii, pentru a evalua daca vor fi necesare schimbari ale cadrului macro­economic care sta la baza programului, daca se vor inrautati in continuare conditiile economice. „Orice schim­bare, daca va fi ne­cesara, va fi discutata cu Guvernul in tim­pul misiunii viitoare, programata orien­­tativ pentru iulie - au­gust", a pre­cizat reprezentantul FMI.
Autoritatile au convenit, la finele lunii martie, cu FMI in privinta unui acord stand-by pe doi ani cu institutia financiara pentru 12,95 mld. euro si asupra unui pachet total de finantare externa de la Fond, UE, BM si BERD in valoare de 19,95 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO