Eveniment

FMI gaseste bugetul cu un deficit de 5,1% din PIB la noua luni, sub tinta agreata

FMI gaseste bugetul cu un deficit de 5,1% din PIB la noua luni, sub tinta agreata

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI pentru Romania, vine la Bucuresti sa decida daca ne va da a treia transa de 1,5 mld. euro

27.10.2009, 23:28 21

Deficitul bugetar a ajuns la sfarsitul lunii septembrie la 5,1%din PIB, sub tinta negociata cu FMI, de 5,4% din PIB. Totusi,cresterea deficitului releva mentinerea veniturilor pe o pantadescendenta, precum si intarzierea ajustarii cheltuielilor.

Sumeleincasate din TVA, care reprezinta cea mai importanta resursa abugetului de stat, au inregistrat o scadere de 19,1%, la 25,3 mld.lei, indicand o usoara revigorare a consumului.

O reducere importanta a continuat sa se manifeste in cazulincasarilor din impozitul pe profit, care au coborat la sfarsitullunii septembrie cu 16%, comparativ cu aceeasi perioada a anuluitrecut, la 8,4 mld. lei, reflectand ajustarea puternica aafacerilor. Contributiile de asigurari sociale au inregistrat oevolutie mai buna, respectiv o scadere de numai 1%, la 36,3 mld.lei

Pe de alta parte, impozitarea salariilor si a veniturilor acontinuat sa aduca mai multi bani la buget fata de anul trecut,sumele colectate inregistrand un plus de 3,8%, la 13,9 mld.lei.

"Desi momentan se mentine pe crestere, impozitul pe salariiincepe sa dea semne de deteriorare datorita cresterii somajului sia presiunilor de diminuare a veniturilor populatiei si in special apartii variabile a acestora, respectiv bonusuri si prime, aexplicat Melania Hancila, economistul-sef al Volksbank.

La nivelul cheltuielilor in septembrie incepe sa se observe odiminuare a ritmului de crestere la 7,6% fata de aceeasi perioada aanului trecut, comparativ cu un avans de 8,3% consemnat dupa optluni.

"Reducerea usoara a cheltuielilor din ultima perioada estenesemnificativa in comparatie cu viteza de scadere a veniturilor sise datoreaza in principal sacrificarii proiectelor de investitii.Ca urmare a contractiei severe a economiei, somajul a crescutputernic determinand cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala,iar cresterea gradului de indatorare publica a condus la majorareacheltuielilor cu dobanzile", a explicat Hancila.

Dinamica costurilor de personal si a cheltuielilor de capital acontinuat sa ramana divergenta. Cheltuielile de personal au urcatcu 9,2%, la 35,9 mld. lei, in timp ce cheltuielile de capital aucoborat cu 4,9%, la 14,6 mld. lei.

Evolutia cheltuielilor de personal a fost influentata inprincipal de faptul ca la nivelul autoritatilor locale sientitatilor autofinantate aceste costuri nu au fost tinute subcontrol.

FMI a fost de acord la inceputul lunii august, dupa primaevaluare a acordului stand-by de imprumut, cu o crestere adeficitului bugetar la 7,3% in 2009, fiind prognozata o scadere aveniturilor cu 17 mld. lei fata de estimarea initiala.

Aprobarea bugetului pentru 2010 pana la sfarsitul acestui aneste una dintre conditionalitatile agreate cu FMI, deficitulbugetar trebuind sa fie ajustat la 5,9% din PIB. Guvernul interimarlucreaza in prezent la forma finala a bugetului pentru anulviitor.

Premierul in exercitiu, Emil Boc, a spus ca "daca Parlamentul nuisi face datoria", acordul cu FMI va trebui renegociat. "Anulacesta, daca Parlamentul isi face datoria, suntem in grafic. DacaParlamentul nu-si face datoria, trebuie renegociat. Scrie acolo,pana la sfarsitul anului, legea bugetului de stat, legea pensiilor,legea responsabilitatii fiscale, incadrarea in deficit de 7,3%.Sunt cele mai importante prevederi din acordul cu Comisia Europeanasi FMI. Pentru 2009, daca Parlamentul isi face datoria, suntem ingrafic, daca nu, avem probleme", a explicat Boc, citat deMediafax.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO