Eveniment

FMI ia în calcul pentru 2011 un al treilea an de scădere economică

FMI ia în calcul pentru 2011 un al treilea an de scădere economică

Autor: Sorin Pâslaru, Razvan Voican

27.10.2010, 23:05 48

FMI ia în calcul riscul ca 2011 să fie al treilea an consecutivde recesiune pentru economia României, acceptând în calculele salepentru prima dată posibilitatea ca evoluţia PIB să fie de -1%,afirmă surse participante la discuţiile din aceste zile cu misiuneaFondului aflată la Bucureşti pentru "desenarea" proiectului debuget pe anul viitor.

"Pot să vă spun ca noutate că FMI ia în calcul un scenariunegativ de -1%, pe o plajă de la -1% până la Ă1%, după ce până acumvorbeau numai de creştere economică pentru anul următor", au spussursele citate pentru ZF.

La nivel oficial, FMI avansează o prognoză de creştere economicăde 1,5% pentru anul viitor, însă de la începutul acordului stand-bydin primăvara lui 2009 prognozele oficiale ale instituţiei s-audovedit în mod constant "în urma realităţii", fiind ajustatenegativ de la un trimestru la altul.

Pe de altă parte, surse oficiale afirmă că premierul Emil Bocrespinge ca ipoteză de lucru un scenariu de recesiune şi pentru2011, cerând un buget construit pe creştere economică, chiar şi unamodestă.

Sebastian Vlădescu, fost ministru al finanţelor până înseptembrie, estimează că România are şanse de 50% ca economia "săse târască" anul viitor la graniţa dintre recesiune şi creştere, cuo evoluţie posibilă a PIB undeva între -1% şi Ă1%. Mai rău, elcrede că există o probabilitate de 25% ca 2011 să aducă o scădere aPIB mai mare de 1% şi acordă aceleaşi şanse unui scenariu cucreştere economică de peste 1%, factorii externi urmând să joace unrol important în fiecare variantă.

"Orice creştere mai mică de 2% ar fi nesemnificativă ca efect,cel puţin pentru refacerea încrederii populaţiei. Cea mai posibilămi se pare varianta unei stabilizări a economiei, cu o evoluţie aPIB între -1% şi Ă1%, după deciziile de austeritate de anul acestadevenite atât de dure pentru că au fost luate cu mare întârziere.În orice caz, cu siguranţă vom avea nevoie de refacerea bufferuluide lichidităţi din Trezorerie pe baza unui nou aranjament cu FMI şiUE care să însemne între 5 şi 10 miliarde de euro", a declaratVlădescu.

La nivelul analizelor bancare, una dintre cele mai pesimisteprognoze vine de la ING, care vede un minus de 1,8% în 2011, întimp ce BCR, cea mai mare bancă, avansează o creştere de 1,2%."După implementarea măsurilor severe de consolidare fiscală care aulovit cererea internă, România ar putea să-şi concentrezediscuţiile cu FMI pe măsuri care să stimuleze economia în 2011 şisă permită evitarea unui al treilea an de contracţie economică",spune Eugen Şinca, analist al BCR.
Vezi pagina 3

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO