Eveniment

FMI insista: Economia va scadea cu 4%

23.03.2009, 19:31 20

Fondul Monetar International (FMI) are o estimare de crestere economica pentru acest an de minus 4% si prognozeaza un deficit bugetar de pana la 6% din PIB, a declarat ieri Dumitru Costin, liderul Blocului National Sindical (BNS), dupa intalnirea cu expertii institutiei financiare.

Potrivit liderului sindical, FMI a adus ca argumente pentru reculul economic criza financiara mondiala, contractia puternica a economiilor partenere si, in consecinta, o scadere foarte mare a exporturilor romanesti, dar si infrastructura de foarte proasta calitate din Romania.
In ceea ce priveste deficitul bugetar, liderul sindical a aratat ca FMI nu crede in posibilitatea ca Executivul sa atinga nivelul aprobat de 2% din PIB, iar scenariile institutiei merg pana la 6% din PIB. „FMI nu crede in posibilitatea Guvernului de a se incadra la nivelul aprobat. (...) Ei au o estimare de deficit intre 2% si 6%, probabil va fi 3,5-4%", a explicat Costin.
Potrivit liderului BNS, reprezentantii FMI au promis ca cel putin trei sporuri „nu vor fi atinse", referindu-se la sporul de vechime, orele suplimentare si orele lucrate pe timp de noapte.
„Fondul de salarii va trebui corectat cu indicele de inflatie directionat spre cei cu salarii mici si se poate ajunge chiar la o crestere a salariilor daca fiecare institutie isi va analiza organigrama, unele institutii fiind suprapopulate cu resurse umane", a spus Costin care a explicat ca pot exista disponibilizari in cazul acestor institutii suprapopulate.
Liderul BNS a adaugat ca nu s-a pus in discutie o crestere a contributiilor sociale, a taxelor si a impozitelor si ca inainte de a discuta despre cresterea unor taxe, este foarte important sa fie gasite solutii pentru a colecta mai bine actualele taxe, care „in prezent favorizeaza cresterea coruptiei".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO