Eveniment

FMI: Politica bugetară pune în pericol consolidarea economică din ultima vreme

FMI: Politica bugetară pune în pericol consolidarea...

Autor: Alexandru Zărnoeanu

15.03.2016, 00:02 216
Câştigurile economiei obţinute în ultima vreme sunt în pericol din cauza politicii bugetare şi a legii dării în plată, a susţinut ieri Reza Baqir, noul şef al misiunii FMI în România. Dacă guvernul nu revizuieşte anumite măsuri în politica fiscală, s-ar putea vedea obligat să facă corecţii, a spus Reza Baqir (foto). Reprezentanţii FMI s-au aflat în ultimele două săptămâni la Bucureşti într-o misiune de rutină întrucât un nou acord cu Fondul nu va mai fi semnat. Nu este nevoie de un astfel de acord, a susţinut recent prim-ministrul Dacian Cioloş. De un nou acord nu poate fi vorba în primul rând pentru că poziţia României pe pieţele financiare este solidă. Deficitul contului curent al balanţei de plăţi a fost anul trecut la 1% din PIB, dobânzile sunt la cel mai jos nivel înregistrat vreodată, o furtună pe pieţele financiare internaţionale este improbabilă. Prin urmare, România nu are probleme de finanţare a contului curent pentru a fi nevoită să ceară sprijinul Fondului. Pe de altă parte, ultimul acord cu FMI s-a încheiat în toamna trecută fără nicio concluzie, dar nemulţumirile instituţiei de la Washington sunt ştiute: consolidarea fiscală a fost o reuşită, dar aşa-numitele „reforme structurale” – anomaliile din economie care pot împinge spre eşec orice demers bun – au bătut pasul pe loc.
 
Acest lucru l-au repetat ieri la Bucureşti reprezentanţii Fondului. Între recomandările pe care FMI le face României este să amâne măsurile de relaxare fiscală care ar trebui să intre în vigoare în 2017, astfel încât bugetul să ajungă anul viitor la un deficit de 2% din PIB. Deficitul bugetar ar urma să ajungă anul acesta la aproape 3% din PIB, pentru a descreşte uşor, în următorii ani, în calculul guvernului de la Bucureşti. Însă nici FMI, nici Comisia Europeană nu cred într-un astfel de scenariu. Potrivit Comisiei Europene, deficitul bugetar va ajunge în 2017 la 3,8% din PIB, în vreme ce FMI vede în acelaşi an un deficit bugetar de 3,3% din PIB.

Prin urmare, FMI insistă ca guvernul să amâne reducerea TVA de la 20% la 19% şi eliminarea euroaccizei, ambele măsuri prevăzute pentru 1 ianuarie 2017. Într-o asemenea ipoteză, deficitul bugetar s-ar întoarce la 2% din PIB în 2017 şi la 1,5% din PIB în 2018. Pentru acest an FMI recomandă un deficit de 2,5% din PIB. Un nou subiect de ultim moment pe agenda FMI a ajuns controversata lege a dării în plată. Potrivit reprezentanţilor Fondului, legea dării în plată aprobată în varianta de acum aflată în dezbaterea Parlamentului ar distruge încrederea investitorilor şi drepturile de proprietate. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO