Eveniment

FMI: Politica fiscala este prociclica si orientata doar pe termen scurt

05.05.2008, 17:47 186

Printre riscurile identificate sunt propunerile de devansare a calendarului de majorare a pensiilor, presiunile de crestere a salariilor in sectorul bugetar, dar si propunerea adoptata deja de Senat de reducere a TVA pentru unele produse alimentare de la 19% la 5%.
"Misiunea indeamna autoritatile sa se opuna acestor initiative, care ar periclita tintele fiscale pentru 2008 si ar submina stabilitatea macroeconomica", se arata in raportul final al misiunii FMI.
Desi apreciaza decizia de ajustare a proiectiei de deficit bugetar pentru anul acesta de la 2,75% la 2,25% din Produsul Intern Brut (PIB) prin controlul cheltuielilor, Fondul considera ca politica fiscala ar trebui sa fie chiar mai stransa. Astfel, deficitul ar trebui sa coboare la 1,75% din PIB. "Mai mult, consideram proiectia veniturilor ca supraoptimista, iar cheltuielile va trebui probabil sa fie ajustate pentru a se incadra intr-un context mai realist."
De altfel, Fondul si-a ajustat proiectiile de crestere economica la 5,5% pentru anul acesta si doar 4,75% in 2009.
Misiunea noteaza ca in ultimii ani convergenta reala (reflectata de crestere PIB/locuitor) a decurs foarte rapid, insa pe fondul adancirii dezechilibrelor din economie. Recent, la aceasta s-a adaugat si inrautatirea mediului extern, dupa turbulentele care au zdruncinat pietele financiar internationale.
"Politicile fiscala si de venituri au avut un efect prociclic care s-a suprapus peste explozia consumului intern, subminand eforturile BNR de tintire a inflatiei." Aceasta in conditiile in care deficitul bugetar a urcat anul trecut cu jumatate de punct procentual, la 2,25% din PIB, conturand astfel o politica fiscala "foarte expansionista", care s-a suprapus peste o economie deja supraincinsa.
"Presupunand ca mixul de politici va deveni adecvat in perioada urmatoare, ne pastram scenariul de baza in care dezechilibrele economiei se vor atenua treptat pe termen mediu", mai arata raportul Fondului.
De altfel, FMI considera ca regimul de tintire a inflatiei a functionat si in conditiile dificile din ultimul an si nu este necesara o modificare a principalelor coordonate. Totusi, FMI considera ca BNR ar trebui sa adopte noi masuri preventive pentru a controla riscurile privind stabilitatea financiara.
"In privinta riscului de credit, ar trebui luate in considerare cerinte mai mari de adecvare a capitalului pentru expunerile riscante, inclusiv cele din zona de real-estate".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO