Eveniment

FMI reduce previziunea de creştere economică a României de la 5,1% la 4%. Dar creşterea inflaţiei ajută în mod nesperat guvernul

FMI reduce previziunea de creştere economică a...

Autor: Iulian Anghel

10.10.2018, 00:07 950

FMI a revizuit în jos prognoza de creştere economică a Româ­niei, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte sub estimările din raportul World Economic Outlook din aprilie, pe fondul temperării efectelor reducerilor fiscale care au făcut posibilă în 2017 creşterea de 6,9%. Vestea nu este nici nouă, nici spectaculoasă, având în vedere că băncile, de pildă, au cu toate previziuni de creştere economică de sub 5% pentru 2018.

„Dacă privim la cifrele nominale, respectiv creşterea PIB nominal, pe partea de venituri e posibil ca bugetul să poată fi scos la liman. Anul viitor, însă, va fi dificil să se menţină o rată de creştere a PIB nominal de 10%, în schimb, pe partea de chel­tuieli, vor continua cel mai probabil creşterile“ spune Horia Braun, economistul-şef al BCR.

Ce este mai îngrijo­rător este că FMI anti­cipează că peste eco­no­mia mondială se adună norii, iar economia României va avea de suferit dacă economia UE va încetini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO