Eveniment

FMI reduce previziunea de creştere economică a României la 4% în 2018, dar inflaţia ajută în mod nesperat guvernul

FMI reduce previziunea de creştere economică a...

Autor: Iulian Anghel

10.10.2018, 00:04 277

♦ FMI a redus oficial previziunea de creştere economică a României la 4%, de la 5,1% anterior ♦ Guvernul României menţine ţinta de creştere la 5,5%, deşi nicio instituţie financiară nu mai vede o creştere de peste 5% în acest an. ♦ FMI avertizează că mediul economic mondial este în declin ♦ Dacă SUA încetinesc, dacă Europa încetineşte, România va avea de suferit, pentru că piaţa de export (plus 10% în lunile din acest an, an/an) va avea de suferit.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în jos prognoza de creştere economică a României, la 4% în 2018, cu 1,1 puncte sub estimările din raportul World Economic Outlook din aprilie, pe fondul temperării efectelor reducerilor fiscale care au făcut posibilă în 2017 creşterea de 6,9%. Vestea nu este nici nouă, nici spectaculoasă, având în vedere că instituţiile bancare, de pildă, au cu toate previziuni de creştere economică de sub 5% pentru 2018. Ce este mai îngrijo­rător este că FMI anti­cipează că peste econo­mia mondială se adună norii, iar economia României va avea de suferit dacă economia UE va încetini.

„Aşa cum China a beneficiat ani de zile de evoluţia bună a Ame­ricii, aşa şi România a beneficiat - la scala ei - de parcursul bun al economiilor din UE. Creşterea bună din ultimii ani nu avea însă cum să mai ţină - a fost rapidă şi efectul de bază îşi spune cuvântul. Asistăm la o reechili­brare şi, într-un fel, este bine, chiar dacă nu pentru guvern, pentru că lejeritatea fiscală din ultimii ani ne-ar fi dezechilibrat complet, ar fi aruncat deficitele în aer, dacă mai dura“, comentează economistul Dragoş Cabat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO