Eveniment

FMI renunţă la angajamentul de a lupta împotriva protecţionismului

FMI renunţă la angajamentul de a lupta împotriva...

Autor: Catalina Apostoiu

25.04.2017, 00:04 136

La reuniunea de primăvară din Wa­shington, comitetul director al FMI şi-a modificat po­ziţia privitoare la protec­ţionism, părând să îmbrăţişeze limbajul utilizat de admi­nis­traţia americană, re­latează Deutsche Welle.

Abordările diferite privitoare la politica din domeniul comercial ale ţărilor membre ale FMI au dus la renunţarea la angaja­mentul de a lupta împotriva protecţionis­mului. În schimb, ţările membre şi-au îndreptat atenţia către riscurile geopolitice, în special cele legate de alegerile prezi­denţiale din Franţa. Secretarul Trezoreriei americane Ste­ven Mnuchin a declarat că Trump „crede în acordurile comerciale bila­terale“, adăugând că acest lucru în­seamnă că „dacă pieţele noastre sunt des­chise, şi alte pieţe trebuie să fie deschise“.

Mnuchin a făcut apel la FMI să-şi întărească supervizarea cursurilor de schimb ale ţărilor membre. În timpul cam­paniei electorale, preşedintele american Donald Trump a descris China drept „cel mai mare manipulator monetar care a existat vreodată pe această planetă“.

Limbajul folosit în declaraţia comi­tetului director al FMI de la sfârşitul săptă­mânii trecute a fost similar cu cel utilizat de ţările G20 în cadrul reuniunii din Baden-Baden de luna trecută.

La sfârşitul reuniunii FMI, şefa fondului, Christine Lagarde, a declarat că există un consens clar că există probabil o trecere de la riscuri majore financiare şi economice la mai multe riscuri geopolitice“.

La începutul săptămânii trecute, discuţiile FMI se concentraseră pe politicile protecţioniste care ar putea restricţiona comerţul şi afecta creşterea economiei mondiale. La finalul săptămânii, însă, preşedintele Comitetului Monetar şi Financiar Internaţional (IMFC) Agustin Carstens a declarat că ţările membre ar trebui să coopereze pentru diminuarea dezechilibrelor legate de comerţul mondial şi de cont curent „prin politici adecvate“.

Reuniunile FMI au început pe un ton de optimism, Lagarde declarând în deschiderea discuţiilor că „Primăvara este în aer şi primăvara se stimte şi în economie“, în condiţiile în care fondul şi-a majorat proiecţiile legate de creşterea economiei mondiale pentru prima dată în decurs de şase ani.

„Întărirea procesului de redresare economică este reală“, a declarat Olivier Blanchard, fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO