Eveniment

FMI a revizuit în sus prognoza privind creşterea economică a României în 2022, de la 3,5% cât estima în vară, la 4,8%, susţinută în special de cererea internă. Rata medie a inflaţiei este estimată la 13,3% în 2022 şi 10% în 2023

Autor: Roxana Rosu

26.09.2022, 14:21 232

Fondul Monetar Internaţional a majorat prognoza privind creşterea economică a României în 2022, de la 3,5% cât estima în  vară, la 4,8%, susţinută în special de cererea internă.

De asemenea, FMI estimează că preţurile mari la energie şi alimente vor menţine inflaţia ridicată până la finele lui 2023, se arată într-un comunicat al Fondului.

Instituţia a subliniat că deficitul bugetar s-a redus în 2021 şi se va consolida uşor în 2022, în condiţiile creşterii veniturilor.

 Revizuirea prognozei vine ca urmare a misiunii de evaluare (Consultări pe Articolul IV) efectuată de delegaţia FMI în vara anului curent.

“Am pornit de la o prognoză de 2,2% în primăvară când raportul World Economic Outlook al FMI prezenta o perspectivă rezervată asupra creşterii economice, pe fondul contextului internaţional şi al apropierii de conflictul armat de la graniţa noastră. Şi iată, astăzi, suntem la 4,8% prognoză, iar cele peste două puncte procentuale rectificare pozitivă a prognozei de creştere economică reprezintă o confirmare a abordării corecte pe care Guvernul o are în raport cu situaţia de la nivelul întregii Uniuni Europene. Semnalele bune din partea partenerilor externi sunt validări ale deciziilor de politică fiscal-bugetară şi financiară pe care le luăm de la preluarea mandatului”, a spus Adrian Câciu, ministrul Finanţelor.

Comitetul Executiv al FMI a apreciat importanţa implementarii unor politici macroeconomice prudenţiale pentru asigurarea stabilităţii şi, totodată, stimularea reformelor structurale pentru susţinerea creşterii economice.

”Traversăm o perioadă de criză şi incertitudine, suntem stat membru, ne aliniem Europei, ne raportăm la regiune şi urmărim evoluţiile externe, dar asigurarea stabilităţii economice se face de aici, de la Bucureşti şi vom continua să facem acest lucru. Reformele cuprinse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă sunt în termenele stabilite şi vor contribui semnificativ la misiunea pe care o avem, la fel şi măsurile de sustenabilitate fiscală, alături de managementul investiţiilor publice şi consolidarea bugetară”, a mai spus Câciu întrâun comunicat.

De asemenea, FMI estimează o inflaţie medie de 13.3% în 2022 şi de 10% în 2023.

Reprezentanţii Fondului au subliniat că este necesară continuarea consolidării fiscale pe termen mediu pentru a reface bufferele  şi a reduce dezechilibrele externe.

De asemenea, ei consider că actualele plafoane la preţurile la energie trebuie să fie temporare şi încurajează  guvernul să le elimine treptat şi să le înlocuiască cu măsuri adresate direct categoriilor vulnerabile.

O altă recomandare vizează reforma pensiilor şi a salariilor din sectorul bugetar. FMI a încurajat autorităţile de la Bucureşti să ia în considerare o reformă mai ambiţioasă a impozitului pe venitul persoanelor fizice şi să crească eficienţa TVA.

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO