Reîntregirea în trepte a salariilor bugetarilor şi restituirea contribuţiilor de sănătate pentru pensionari ar avea un impact negativ de circa 1,7 mld. lei asupra bugetului (circa 400 mil. euro), deficitul bugetar urmând să crească de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB.
Pe lângă stimularea consumului, creşterea salariilor bugetarilor ar urma să ducă la diminuarea deficitului fondului de pensii cu circa 1 mld. lei, de la nivelul prognozat la 16 mld. lei (3,6 mld. euro), potrivit estimărilor preşedintelui Traian Băsescu. În plus, efectul s-ar vedea şi în diminuarea deficitului fondului de sănătate.
"Este greu de spus dacă plusul de resurse va merge în consum. Nu cred că cea mai mare parte a banilor va merge în consum. Sunt multe ate zone vulnerabile. Există presiunea datoriilor. Probabil unele venituri suplimentare vor merge spre creditele restante. Şi economisirea este o alternativă care poate să fie luată în considerare. În perioadele de criză oamenii devin mai prudenţi, îşi reduc consumul, nu mai merg în vacanţe, renunţă la ceea ce pot pentru a se pregăti de ceea ce este mai rău", a comentat analistul economic Aurelian Dochia.
Consumul a înregistrat în primul trimestru o creştere de 4,5% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, ritmul temperându-se faţă de evoluţia din 2011. Anul a început cu o veste bună de la consum, cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul crescând în ianuarie cu 9,9% faţă de aceeaşi lună din 2011. Însă, în februarie, entuziasmul s-a mai domolit, creşterea fiind de 3%, pentru ca în martie avansul să fie de doar 1,2%. Acest indicator a rămas însă pentru a şasea lună consecutiv pe creştere.
Creşterea economică din acest an, estimată la 1,7%, este pe muchie de cuţit având în vedere că primul trimestru a fost prost din cauza gerului năprasnic şi a zăpezilor din luna februarie, care au afectat activitatea economică. În plus, situaţia din Europa nu este tocmai favorabilă având în vedere că toate statele se confruntă cu austeritate, şomaj ridicat şi recesiune.
În condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta economia ca în anii trecuţi, consumul este şansa pentru ca PIB-ul României să rămână în teritoriul pozitiv.
În atragerea fondurilor europene se bate pasul pe loc, investiţiile străine sunt la un minim istoric de opt ani, iar consumul intern este afectat de lipsa de încredere în privinţa viitorului a companiilor şi a populaţiei.
În ceea ce priveşte datoriile la bănci, populaţia şi firmele aveau la finalul lunii martie credite restante cu o valoare cumulată de 23,2 mld. lei (5,3 mld. euro), în creştere cu echivalentul a 600 mil. lei faţă de luna anterioară, potrivit datelor BNR. Volumul creditelor restante atingea astfel 10,2% din soldul total al finanţărilor acordate de bănci. Cele mai mari probleme se înregistrează în continuare în cazul finanţărilor în lei, unde ponderea restanţelor a ajuns la 12%.
Creşte deficitul bugetar
Creşterea salariilor va fi posibilă prin majorarea ţintei iniţiale de deficit de la 1,9% din PIB la 2,2% din PIB, după cum a declarat preşedintele Traian Băsescu.
"Banii de salarii sunt în ceea ce am convenit cu FMI. La misiunea din ianuarie-februarie, ca de altfel şi la ultima misiune din 2011, înainte de a se scrie bugetul, am stabilit că în anul 2012 intenţia Guvernului este să reîntregească salariile. Şi v-aş ruga să luaţi declaraţiile de presă din acea vreme, când am spus că mergem pe 1,9% deficit pe cash, dar cu posibilitatea să mergem până la 2,2%, chiar 2,3% deficit dacă va fi necesar în cursul anului 2012", a declarat preşedintele.
Salariile bugetarilor au fost diminuate în vara anului 2010 cu 25%. La începutul anului trecut a fost operată o majorare de 15%, iar pentru revenirea salariilor la nivelul din 2010 era necesară o creştere cu un procent comparabil.