Eveniment

FMI şi CE cer Guvernului să includă arieratele în deficitul bugetar

Autor: Marius Radu

31.01.2011, 23:45 36

FMI şi CE au cerut Guvernului să treacă la raportareadeficitului bugetar doar pe modelul utilizat de către UniuneaEuropeană, respectiv ESA 95, care include şi datoriile statuluicătre firme şi este mai concludent, a declarat reprezentantulRomâniei la FMI, Mihai Tănăsescu.

"Nu s-a stabilit încă un calendar de trecere la raportarea ESA95. Se tinde, însă, ca anul acesta să se înlocuiască raportareacash, pentru că noua raportare este mult mai concludentă", a spusTănăsescu.

De la încheierea acordului cu FMI şi Comisia Europeană, Româniaa îndeplinit ţintele de deficit bugetar stabilite în programul cuinstituţiile internaţionale, însă statul a raportat constantdatorii restante către firme, pentru care a cerut derogare de laîndeplinirea acestora la fiecare evaluare trimestrială aacordului.

"Trecerea la raportarea pe baza ESA 95 este o solicitare a FMIşi a Comisiei Europene pentru a face o raportare mai aplicată cătreadevăr", a afirmat Tănăsescu.

El a menţionat că majoritatea statelor din Uniunea Europeanăraportează deficitul bugetar pe modelul ESA 95, iar trecerea şi decătre România la acest sistem ar reprezenta un semnal pozitivpentru pieţele internaţionale dat de sistemul de raportare maitransparent.

Pe modelul ESA 95, deficitul bugetar a fost de 8,6% din PIB în2009, mai mare faţă de raportarea "cash" a autorităţilor române, de7,2% din PIB. În 2008, deficitul bugetar a fost de 5,7% din PIB pemodelul ESA 95 şi de 4,9% din PIB pe cash.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat recent că statultrebuie să dea un semnal pozitiv în rezolvarea problemeiarieratelor, o formă "sălbatică" de creditare care creează oproblemă de credibilitate României.

Arieratele statului sunt clasificate de către FMI ca datoriiangajate, dar neachitate timp de peste 90 de zile. Guvernul a ratatţinta stabilită cu FMI pentru nivelul arieratelor la fiecareevaluare de la începutul acordului, în primăvara anului 2009.

Pe modelul cash, deficitul bugetar înregistrat anul trecut afost 33,3 miliarde de lei, respectiv 6,5% din PIB, sub limitastabilită în acordul cu FMI, de 34,6 miliarde lei. Pentru acest an,autorităţile îşi propun să reducă deficitul bugetar la 4,4% dinPIB.

România are în derulare un acord de finanţare externă cu FMI, UEşi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală deaproximativ 20 de miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO