Eveniment

FMI temperează optimismul guvernului Ponta. Bugetul, construit pe o creştere de doar 1,6%

FMI temperează optimismul guvernului Ponta. Bugetul, construit pe o creştere de doar 1,6%

Premierul Victor Ponta va trebui să treacă cel mai greu test în 2013: să se împlinească ceea ce a propus în buget pentru a nu fi nevoit să micşoreze cheltuielile pe parcursul anului, ca predecesorii săi din ultimii patru ani

Autor: Claudia Medrega

22.01.2013, 00:08 1483

Entuziasmul autorităţilor române privind creşterea economică din acest an s-a mai temperat în urma discuţiilor cu experţii de la FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială.

Creşterea economică pe care este construit bugetul pentru 2013 a fost revizuită în scădere de Guvern, în mai puţin de două săptămâni, de la 1,8% la 1,6%.

"Am revizuit creşterea pentru că este mai prudent nivelul de 1,6%. Mai bine facem o rectificare pozitivă în cursul anului dacă veniturile sunt mai bune decât una negativă", spune Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Semnalul ajustărilor de prognoze privind creşterea economică a României în 2013 a fost dat săptămâna trecută de Banca Mondială, care a diminuat estimarea cu mai mult de un punct procentual, la 1,6%. Mai pesimistă, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dez­voltare vede acum posibilă o creştere a PIB de 1,4%. Şi, cel mai probabil, urmează noi ajus­tări şi de la FMI şi Comisia Europeană.

Premierul Victor Ponta a dat asigurări că parametrii principali referitori la creşterea economică, deficit, reduceri de cheltuieli, venituri suplimentare au fost agreaţi, în principiu, cu partenerii internaţionali.

Nivelul de 33,6% al veniturilor în PIB nu este prea optimist, în opinia lui Voinea, pentru că Guvernul se bazează pe 0,5% din PIB venituri în plus din pachetul de măsuri fiscale, precum şi pe creşterea salariului minim.

Iar deficitul bugetar va scădea de la 2,3% din PIB la 2,1% din PIB în 2013, deci este în continuare consolidare fiscală. "0,5% din deficitul pe 2013 provine din plata arieratelor la medicamente, deci cu atât mai mult avem consolidare", spune ministrul bugetului.

 

 

La nivelul bugetului de stat, veniturile ar urma să crească cu 6%, în timp ce cheltuielile au fost majorate cu 10% faţă de anul trecut.

În avanpremieră la bugetul anului 2013, Ministerul Finanţelor a publicat ieri o multitudine de modificări fiscale, măsurile care vor fi aprobate astăzi de Guvern urmând să aducă la buget aproape două miliarde de lei.

Îngrijorător este că deficitul la fondul de pensii va depăşi în 2013 valoarea de 3 miliarde de euro, ca urmare a majorării punctului de pensie cu 4%.

Pentru sănătate, statul va cheltui în acest an aproape 30 mld. lei, cât reprezintă bugetul cumulat al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate şi al Ministerului Sănătăţii, suma fiind cu 23% mai mare faţă de 2012.

39 din cele 51 de instituţii care beneficiază de bani de la bugetul de stat îşi vor majora în acest an cheltuielile, media de creştere în cazul acestora fiind de 25,4%. Per total, media de creştere a cheltuielilor din bugetul de stat este de 16,8%, potrivit calculelor ZF.

Cele mai mari creşteri de cheltuieli din bugetul de stat în acest an vor fi la Ministerul Fondurilor Europene (un plus de 350%), Ministerul Să­nătăţii (plus 134%), Consiliul Concurenţei (plus 69%), Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatare a Spălării Banilor (plus 66%) şi la Serviciul de Protecţie şi Pază (plus 42%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO