Eveniment

FMI trimite negociator la Bucureşti o nemţoaică, specialistă în politici fiscale

Cine este Andrea Schaechter

Cine este Andrea Schaechter

Autor: Claudia Medrega

11.07.2013, 21:13 672

FMI a desemnat-o pe Andrea Schaechter, specialistă în politici fiscale, să preia funcţia de negociator-şef cu România, aceasta înlocuindu-l pe Erik de Vrijer.

Erik de Vrijer a preluat în vara anului trecut conducerea misiunii FMI în România de la Jeffrey Franks, care a condus mai mult de trei ani negocierile Fondului cu România.

Andrea Schaechter, doctor în economie, va conduce misiunea FMI care se va afla în România în perioada 17-31 iulie pentru discuţii privind un nou acord.  Discuţiile vor începe după vizita la Bucureşti a directorului general al FMI, Christine Lagarde.

„O misiune a FMI va vizita Bucureştiul în perioada 17- 31 iulie pentru discuţii privind un nou acord cu România. Experţii vor discuta cu autorităţile române evoluţiile economice recente şi priorităţile pentru reformele economice. Misiunea FMI se va desfăşura îm­preună cu echipe ale Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, iar pe lângă autorităţi vor avea loc întâlniri şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, băncilor, precum şi cu organizaţii ale societăţii civile“, a declarat reprezentantul rezident al FMI în România, Guillermo Tolosa. El a ară­tat că rezultatele evaluă­rii vor fi făcute publice la finalul misiunii.

Încheierea unui nou acord cu FMI este susţinută de clasa politică românească, ca o ancoră de credibilitate, pentru că în caz contrar autorităţile nu ar putea să stea singure pe picioare. Şi analiştii susţin în continuare că România mai are nevoie de un acord cu Fondul nu pentru bani, ci ca o „garanţie“ pentru investitori că vor fi aplicate reformele structurale necesare şi, în special, pentru impulsionarea restructurării şi privatizării companiilor de stat.

FMI a avizat la sfârşitul lunii iunie încheierea „cu succes“ şi a celui de-al doilea acord stand-by consecutiv, după o prelungire de trei luni cauzată de ratarea unor ţinte şi de întârzierea reformelor, acceptând şi de această dată trei derogări, una dintre acestea vizând desigur arieratele.

Acordul preventiv cu FMI şi Comisia Europeană urma să se concentreze, pe lângă stimularea economiei, pe adâncirea reformelor structurale, atragerea unor investitori strategici pentru companiile de stat şi reducerea arieratelor.

Fondul a recomandat, din nou, autorităţilor reforme în domeniul sanitar, fiscal, energie, transporturi şi companii de stat pentru ca România să ajungă la creşterea economică potenţială şi să creeze locuri de muncă.

 

Cine este Andrea Schaechter

  • S-a alăturat recent departamentului pentru Europa al FMI după ce a lucrat la departamentul de afaceri fiscale, unde a fost şef adjunct al diviziei Fiscal Policy & Surveillance.

  • Şi-a început cariera la FMI în 1998 în departamentul pentru Africa.

  • Între 2007 şi 2009 a lucrat ca senior economist la Comisia Europeană, la divizia de finanţe publice.

  • Are un doctorat în economie la Universitatea Wuerzburg din Germania şi un master la Universitatea Essen.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.07.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO