Eveniment

Fondul European de Investiţii alocă 10 milioane de euro unui vehicul al 3TS Capital dedicat IMM-urilor

Fondul European de Investiţii alocă 10 milioane de euro unui vehicul al 3TS Capital dedicat IMM-urilor

Foto Shutterstock

Autor: Cristina Cuncea

05.12.2012, 00:06 319

Fondul European de Investiţii (FEI), instituţie a Uniunii Europe specializată în fi­nanţarea IMM-urilor, a alocat prin intermediul programului JEREMIE 10 milioane de euro fondului de investiţii Catalyst România, administrat de compania de private equity 3TS Capital Partners.

"Administrat de către o echipă locală a 3TS Capital Partners şi cu un capital ţintă de 30 milioane de euro, Catalyst va finanţa, cu investiţii cuprinse între 200.000 de euro şi două milioane de euro, IMM-uri autohtone care activează în special în domeniile tehnologie, internet, media, comunicaţii şi servicii. Catalyst va furniza atât expertiză de afaceri, cât şi finanţarea necesară pentru a sprijini creşterea şi dezvoltarea IMM-urilor active în zona de inovaţie", se arată într-un comunicat.

Alături de FEI, care prin JEREMIE este cel mai mare contributor la capitalul Catalyst, a mai angajat investiţii în fond şi BT Asset Management (BTAM), companie membră a grupului financiar Banca Transilvania.

Fondul Catalyst reprezintă cel de-al doilea tip de instrument implementat de către FEI prin iniţiativa JEREMIE în România, după ce anul trecut instituţia a lansat instrumentul de garantare derulat prin intermediul BCR, Raiffeisen Bank şi UniCredit Ţiriac Bank şi prin care mai mult de 1.000 de IMM-uri au primit credite în valoare de peste 100 milioane de euro.

JEREMIE este o iniţiativă de sprijinire a accesului la finanţare al firmelor mici şi mijlocii, prin instrumente financiare finanţate din fondurile structurale alocate statelor membre. În România, programul este finanţat prin Programul Operaţional Sectorial "Creş­terea Competitivităţii Economice" 2007-2013.

"În România, există numeroşi antrepre­nori talentaţi şi echipe de valoare, însă finanţarea afacerilor este insuficient acoperită. La aceasta se adaugă experienţa limitată cu privire la extinderea globală şi o ofertă relativ restrânsă de management, care poate îngreuna dezvoltarea. Prin Catalyst urmărim să contribuim la creşterea acelor companii care au un model solid de afaceri şi care pot deveni fie campioni locali pe piaţa din România, fie jucători globali care îşi comercializează produsele şi serviciile pe piaţa internaţională", a declarat Mihai Sfinţescu, team leader al Catalyst România.

Fondul Catalyst vizează companii din domeniul TMT (tehnologie, media, telecom). Pe lângă acces la capital, Catalyst sprijină companiile finanţate ca investitor activ, la nivel de strategie şi planificare, extindere şi acces la experţi, prin întărirea echipei de management, precum şi prin asistenţă pentru finanţări ulterioare. Durata de viaţă a fondului este de 10 ani, cu o perioadă de investiţii de 2-5 ani pentru companiile vizate.

3TS Capital Partners este o firmă de private equity şi venture capital din Europa Centrală şi de Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO