Eveniment

Fonduri UE: România va beneficia de o finanţare a programelor operaţionale de peste 30 mld. euro în perioada de programare 2021-2027

Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene: Noi suntem cu absorbţia aproape de media europeană, iar 29% absorbţie este o cifră bună şi poate fi îmbunătăţită. Am facut o evaluare pe zona de infrastructură mare şi avem de absorbit o ţintă de aproximativ 400 milioane de euro anul acesta.

Roxana Mînzatu, ministrul fondurilor europene: Noi suntem cu absorbţia aproape de media europeană, iar 29% absorbţie este o cifră bună şi poate fi îmbunătăţită. Am facut o evaluare pe zona de infrastructură mare şi avem de absorbit o ţintă de aproximativ 400 milioane de euro anul acesta.

26.06.2019, 18:30 1639

Comisia Europeană a propus o majorare de fonduri europene pentru programele operaţionale de care va beneficia România în perioada 2021-2027, iar suma ar ajunge la aproximativ 30,6 mld. euro, comparativ cu 22,5 mld. euro pentru perioada 2014-2020, a spus ministrul fondurilor europene, Roxana Mînzatu.

„Prin Politica de Coeziune, România va beneficia de aproximativ 30,6 miliarde euro, din care 17,323 miliarde euro prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), 8,385 mld. euro prin Fondul Social European (FSE), 4,499 mld. euro prin Fondul de Coeziune (FC) şi 392 mil. euro prin Programul Cooperare Teritorială Europeană. Astfel, în vara aceasta începem să schiţăm viitoarele programe operaţionale şi vom detalia exact domeniile pe care vrem să aducem banii. Am spus Comisiei că una din priorităţile noastre este să investim pe zona de sănătate. O ţară primeşte o sumă de bani, iar fiecare are un anumit target. De exemplu, trebuie să avem grijă să atingem de exemplu 30% pe zonă şi va trebui să avem grija şi la maniera în care gândim programele pentru a atinge şi angajamentele pe care le avem ca stat membru faţă de UE.”

România este aproape de media europeană privind absorbţia, cu 8,84 mld. euro alocaţi, iar în urma unei evaluări pe zona de infrastructură mare, există o ţintă de absobţie de aproximativ 400 milioane de euro pentru 2019. „Noi suntem cu absorbţia aproape de media europeană, iar 29% absorbţie este o cifră bună şi poate fi îmbunătăţită. Am făcut o evaluare pe zona de infrastructură mare şi avem de absorbit o ţintă de aproximativ 400 mil. euro anul acesta. De asemenea, avem o ţintă clară ca ţară, şi anume de cheltuit toţi banii europeni până în ultimul an în care putem să facem acest lucru, adică până în anul 2023. Banii pentru perioada 2014-2020 se cheltuie până în 2023”, a spus Roxana Mînzatu.

În cadrul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, unul dintre lucrurile propuse a fost ca o ţară să poată cere bani de la Comisia Europeană mai des, pe parcursul unui an.

„Unul din lucrurile propuse în aceste şase luni în care România se află la preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este ca o ţară să poată într-un an de zile să ceară de la Comisia Europeană bani mai des, adică în loc de patru tranşe să fie în şase tranşe, astfel ţara respectivă ar avea un cash-flow (n.red. flux de numerar) mai fluent şi reprezintă un avantaj mai mare. De asemenea, am introdus cheltuieli care iniţial nu erau eligibile pentru 2021-2027, pe zona de gestionare a deşeurilor sau pe zona de dotări la aeroporturi.”, a spus Roxana Mînzatu. Mircea Nica

Primul program pe care Ministerul Fondurilor Europene l-a analizat, de la numirea în funcţie a Ministrului Fondurilor Europene Roxana Mînzatu, a fost Programul Operaţional Competitivitate, care a prevăzut un buget de 1,3 miliarde euro.

„Am aproximativ o spătămână în mandat, iar până acum ne-am uitat pe fiecare program pe care îl gestionăm la minister. Astfel, primul program pe care ne-am uitat a fost cel care gestionează banii pe cercetare şi IT, acesta se numeşte Programul Operaţional Competitivitate (POC) şi avem aproximativ 1,3 miliarde pe acest program în perioada 2014-2020, dar dupa 2021, în urmatoarea perioadă vom aveam o sumă mult mai consistentă, aproape dublu. M-am uitat şi pe Programul Operaţional Infrastructură Mare şi m-am întâlnit cu reprezentanţii autorităţii care se ocupă de finanţarea pe zona rutieră, autostrazi, proiectele mari de apa şi canal. De asemenea, Programul Naţional Capital Uman finanţează multe proiecte interesante în România, de la proiecte pe zona socială cum ar fi centre pentru copii, centre de zi până la traininguri pe zona de educaţie,” a spus Roxana Mînzatu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO