Eveniment

Fondurile speculative au pus ochii pe companiile aflate în dificultate din Franţa: Şocurile economice care împing tot mai multe business-uri spre restructurări dureroase sunt văzute ca mari oportunităţi de investiţii pentru fondurile de hedging

Fondurile speculative au pus ochii pe companiile aflate...

Autor: Ştefan Stan

09.06.2025, 12:01 560

Fondurile speculative urmăresc mai multe companii aflate în dificultate din Franţa, pe fondul unei serii de şocuri economice care împing tot mai multe afaceri spre restructurări dureroase, scrie FT. 

Consilieri în restructurare şi investitori specializaţi în datorii neperformante au declarat că monitorizează companii mijlocii şi mari cu probleme, adesea deţinute de fonduri de private equity.

Două dintre companiile din portofoliul EQT — furnizorul de îngrijire pentru vârstnici Colisée şi operatorul de laboratoare Cerba — îşi restructurează datoriile sau riscă să fie nevoite să o facă. Alte companii cu datorii, precum firma de servicii imobiliare Emeria (deţinută de Partners Group) şi operatorul de plăţi Ingenico (deţinut de Apollo), sunt şi ele expuse riscului de restructurare, potrivit unor persoane apropiate situaţiei.

„Între 15 şi 20 de nume sunt monitorizate. Toate apar ca fiind cazuri reale potenţiale din cauza problemelor de levier financiar sau lichiditate”, a spus un bancher specializat în restructurări, adăugând că marea majoritate sunt deţinute de fonduri de private equity.

„La Paris, nu trece o săptămână fără ca un fond de datorii din Marea Britanie sau SUA să ne facă o vizită”, a declarat Olivier Sibenaler, expert în restructurare la firma de consultanţă AlixPartners. „Totul a început cu adevărat de la începutul anului.”

Emeria, Ingenico, Colisée, EQT şi Partners Group au refuzat să comenteze. Cerba nu a răspuns solicitării de comentarii.

Problemele legate de datorii reflectă dificultăţile cu care se confruntă economia franceză. Potrivit Băncii Franţei, falimentele de afaceri în Franţa sunt la cel mai înalt nivel înregistrat din 1991, de când există statistici.

Afaceri din toată Europa se confruntă cu niveluri ridicate de datorii şi lipsă de lichidităţi pentru a plăti dobânzile crescute la momentul refinanţării.

Dar situaţia este deosebit de gravă în Franţa, unde există un număr relativ mare de companii foarte îndatorate în sectoare vulnerabile precum retailul şi telecomunicaţiile. De asemenea, există un efect întârziat al pandemiei de Covid-19, când multe afaceri au fost protejate prin împrumuturi garantate de statul francez.

Numărul tranzacţiilor de tip LBO (achiziţii finanţate cu împrumuturi, de obicei de către fonduri de private equity) este, de asemenea, mult mai mare în Franţa decât în alte părţi ale Europei. Din 2015 au avut loc 4.675 de LBO-uri în Franţa, comparativ cu 2.786 în Germania şi 1.749 în Italia, potrivit unei analize realizate de profesorul Oliver Gottschalg de la HEC.

„Companiile s-au confruntat cu o multiplicare a şocurilor”, a declarat Céline Domenget-Morin, avocat specializat în restructurări la Weil, Gotshal & Manges în Paris. „Treci prin primul şoc, apoi al doilea, dar când vine al treilea, nu mai rezişti.”

Modificările legislative introduse în 2021 au afectat, de asemenea, modul în care se desfăşoară restructurările. Franţa a adoptat legislaţia europeană privind insolvenţa, care a slăbit semnificativ poziţia acţionarilor comparativ cu reglementările anterioare.

Acest proces duce la soluţii mai conflictuale între creditori, întrucât unii finanţatori pot forţa alţi creditori să accepte acorduri de restructurare printr-un mecanism numit „cross-class cramdown”.

Aceste modificări au oferit un „instrument” care face din Franţa o locaţie mai atractivă pentru unii investitori internaţionali în credite, a mai spus Sibenaler.

Fondurile speculative care investesc în datorii neperformante, adesea din SUA şi Marea Britanie, pot dobândi participaţii în companii aflate în dificultate convertind datoriile în acţiuni în timpul procesului de restructurare.

„Urmărim cu atenţie ce se întâmplă în Franţa”, a spus un investitor dintr-un fond speculativ european de credite. „Este mult de făcut acolo.”

 


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels