Eveniment

Football Museum Bucharest, primul muzeu din România dedicat fotbalului, se va deschide din 1 noiembrie. Investiţia totală, făcută de doi corporatişti, s-a ridicat la 1,6 mil. euro

Football Museum Bucharest, primul muzeu din România...

Autor: Florentina Niţu

25.10.2022, 23:10 694

„Ne dorim să valorificăm şi să expunem partimomiul fotbalistic din România şi nu numai. Muzeul e un mix între divertisment şi educaţie şi are potenţial de a crea comunităţi.”

Bogdan Popescu şi Robert Redeleanu, doi corporatişti care au investit 1,6 milioane de euro în Football Museum Bucharest, primul muzeu din România şi singurul din Europa de Est dedicat fotbalului, îl vor deschide din data de 1 noiembrie. Muzeul, construit pe 5 etaje, se află pe strada Gabroveni din Centru Vechi, o zonă a Capitalei foarte căutată de vizitatorii străini, care, speră fondatorii, vor călca pragul muzeului în număr cât mai mare datorită colecţiilor de tricouri, mingi ori medalii expuse în premieră în România şi a experienţelor interactive. 

„Acest muzeu a pornit de la o idee acum mai bine de un an, iar, cu excepţia finanţări, rezultatul de astăzi este datorită echipei. Am avut ideea despre un asemenea spaţiu de câţiva ani şi totul a plecat de un plan, a continuat cu găsirea locaţiei şi apoi am restaurat complet clădirea, iar în final am ajuns în punctul actual. (...) Vom deschide într-o săptămână pentru public. Obiectivul a fost să deschidem înainte de Campionatul Mondial de Fotbal”, a spus Robert Redeleanu, fondator al Football Museum Bucharest, la conferinţa de presă organizată la pre-deschiderea muzeului. 

Robert Redeleanu este CEO al Liberty Global în Europa Centrală şi de Est şi Bogdan Popescu a fost directorul comercial al Federaţiei Române de Fotbal, iar ceea ce i-a reunit pe cei doi în acest business a fost pasiunea pentru fotbal. Popescu spunea anterior pentru ZF că toate capitalele europene, vest-europene, au câte un club reprezentativ, astfel că exista nevoia unui muzeu dedicat fotbalului în România.

„Acest muzeu este un soi de nostalgie pe care o am din copilărie, gândindu-mă la meciul echipei favorite, când visam ce se va întâmpla. Ne dorim să valorificăm şi să expunem partimomiul fotbalistic din România şi nu numai. Muzeul e un mix între divertisment şi educaţie şi are potenţial de a crea comunităţi”, a mai spus Robert Redeleanu. 

Muzeul are un spaţiu de evenimente, iar Redeleanu susţine că vor avea loc foarte multe evenimente în următoarea perioadă, pentru că „vrem să fim un spaţiu viu, nu un muzeu la care să vii doar o dată”, a subliniat el. Preţul intrării la muzeu pentru un adult va fi de 49 de lei, iar pentru copii va fi gratuit. Pe lângă zona expoziţională, Fotball Museum va avea şi parte de restaurant şi cafenea, care vor fi operate de un partener. 

 „Alegerea locaţiei este foarte bună, pentru că Centru Vechi este un loc pentru cei din România, dar mai ales pentru cei din străinătate, vizitatori pe care ne dorim să-i atragem. (...) De-a lungul timpului vom expune mai multe tricouri şi trofee. Din colecţia personală în acest moment este aici tricoul în care am marcat golul decisiv în finala Cupei UEFA din 2000 pentru Galatasaray”, a spus Gică Popescu, fost căpitanul celebrei echipe FC Barcelona, cu care a câştigat Cupa Cupelor. El a adăugat că are acasă peste 200 şi am expus doar 5 pentru început, dar colecţiile vor fi schimbate periodic. La muzeu sunt expuse şi tricouri purtate de Hagi şi brazilianul Ronaldo. 

Redeleanu a afirmat că se gândesc să achiziţioneze tricouri importante sau să le ia în custodie de la actuali şi foşti jucători. „Ne dorim să aducem la Bucureşti fotbalişti internaţionali care sunt doriţi sau au fost doriţi”, a precizat Redeleanu. Popescu speră ca într-o zi, din generaţia tânără, să-şi expună tricourile Ianis Hagi, fiul lui Gică Hagi, şi Nicolas Popescu, fiul său.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24