Eveniment

Ford a cerut 400 mil. euro de la BEI cu garantia statului

13.02.2009, 00:00 23

Ford Europa a cerut Bancii Europene pentru Investitii un imprumut in valoare de 400 de milioane de euro pentru investitii la uzina din Craiova, iar procedurile de garantare a finantarii de catre statul roman vor fi incheiate pana la inceputul lunii aprilie.

"Ford a cerut la sfarsitul anului trecut Bancii Europene de Investitii un imprumut de 400 de milioane de euro, pentru a-i investi in uzina de la Craiova, precum si o garantie din partea statului roman pentru acest imprumut", au declarat oficialii Ford Romania. In momentul achizitiei pachetului de 72,4% din actiunile Automobile Craiova, Ford s-a angajat in realizarea de investitii de 675 mil. euro.
Potrivit unui document obtinut de Mediafax, Ministerul Finantelor va initia, pana la sfarsitul lunii martie, un proiect de lege pentru ratificarea acordului de garantie privind acordarea imprumutului cerut de Ford de la BEI.
Principalele aspecte care urmeaza sa fie incheiate pana la finele primului trimestru sunt ratificarea acordului de garantie, sursele de rambursare ale imprumutului si modalitatea de aprobare a amendamentelor, reiese din documentul citat.
Prezent in Romania la sfarsitul lui ianuarie, presedintele Ford Europa, John Fleming, a asigurat Guvernul ca Ford nu va renunta la investitia de la Craiova si ca va transfera in Romania linii de productie din alte tari.
Consiliul de Administratie al Automobile Craiova a aprobat, la jumatatea lunii ianuarie, majorarea capitalului social al Ford Romania cu 250 de milioane euro, pentru indeplinirea clauzelor contractuale la uzina din Craiova.
Pe langa Ford, si Renault a cerut sprijin din partea statului roman sub forma unor garantii, pentru un imprumut de 100 de milioane de euro de la BEI.
Imediat dupa aceea, premierul atunci in functie, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat ca este posibil ca Renault sa primeasca finantare BEI fara sustinerea statului, guvernul avand deja la acel moment primele discutii cu Ford, Renault si cu BEI.
Fostul secretar de stat in Ministerul de Finante Eugen Teodorovici a declarat la sfarsitul anului trecut ca solicitarile celor doi constructori auto vor fi discutate de noul guvern cu reprezentantii BEI si cu cei ai Comisiei Europene, iar o decizie ar putea fi adoptata in primul trimestru din 2009.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO