♦ Inflaţia, schimbările fiscale şi deficitul de forţă de muncă sunt cele mai semnificative aspecte externe care influenţează performanţa IMM-urilor din România ♦ „În contextul economiei globale, 70% din forţa de muncă provine din sectorul IMM. Obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030 vor putea fi atinse doar cu ajutorul acestui sector. (...) Aproape 7 din 10 angajaţi români lucrează într-un IMM.”
IMM-urile plasează forţa de muncă printre primii trei factori care influenţează evoluţia companiei, cu un accent semnificativ mai mare în companiile antreprenoriale care depăşesc 50 de angajaţi, arată rezultatele studiului „Talent Insight. Piaţa Muncii şi IMM-urile”, dezvoltat de Pluxee România împreună cu Ipsos România.
În plus, recrutarea şi retenţia angajaţilor reprezintă a doua preocupare a antreprenorilor legată de piaţa forţei de muncă, la mică distanţă de aşteptările salariale necorelate cu experienţa candidaţilor.
„Un sector antreprenorial puternic este esenţial pentru o economie sănătoasă. În contextul economiei globale, 70% din forţa de muncă provine din sectorul IMM. Obiectivele de dezvoltare durabilă până în 2030 vor putea fi atinse doar cu ajutorul acestui sector, prin acoperirea cererii de locuri de muncă, a contribuţiei la starea de bine a oamenilor şi cu soluţii pentru transformare sustenabilă. Din acest punct de vedere, al reprezentativităţii IMM-urilor, România este aliniată cu media globală. Aproape 7 din 10 angajaţi români lucrează într-un IMM”, spune Doris Dezzani, chief marketing officer, Pluxee România.