Eveniment

Forţa de muncă, din ce în ce mai scumpă pentru angajatorii locali. În învăţământ, HoReCa şi servicii, costul cu forţa de muncă a crescut cu peste 20%. Angajaţii din sectoare precum învăţământ, HoReCa sau servicii, devin tot mai vocali în privinţa necesităţii unor salarii mai mari

Forţa de muncă, din ce în ce mai scumpă pentru...

Autor: Ramona Cornea

07.09.2024, 22:21 4501

„Angajaţii din sectoare  precum învăţământ, HoReCa sau servicii, devin tot mai vocali în privinţa necesităţii unor salarii mai mari. Aceste majorări cu costul forţei de muncă sunt, în principal, un răspuns la nevoia atragerii şi menţinerii personalului, mai ales în sectorul HoReCa“ Sectorul de învăţământ a avut cea mai mare creştere a costurilor cu forţa de muncă în al doilea trimestru din 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023, de peste 22%, ca urmare a presiunilor puse de dascăli pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de creştere a salariilor.

Costurile orare cu forţa de muncă au crescut cel mai mult pentru companiile din învăţământ, HoReCa şi alte activităţi de servicii, toate peste 20% în trimestrul al II-lea din 2024 faţă de aceeaşi perioadă din 2023, conform datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Pe fondul inflaţiei şi al creşterii costului vieţii, angajatii din aceste sectoare devin tot mai vocali în privinţa necesităţii unor salarii mai mari. Aceste ajustări sunt în principal un răspuns la atragerea şi menţinerea personalului, mai ales în sectorul HoReCa, care a fost puternic afectat de criza pandemică. Multe hoteluri şi restaurante se confruntă cu un deficit de personal, ceea ce pune presiune pe angajatori să ofere salarii mai mari şi beneficii adiţionale. Aşadar, costul orar cu forţa de muncă creşte nu doar din cauza cererii externe, dar şi din iniţiative interne ale companiilor care vizează retenţia personalului“, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

 

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro