Eveniment

Forţe şi mijloace din Armata Canadiană vin în România

Forţe şi mijloace din Armata Canadiană vin în România

Autor: Adelina Dragomir, Valentina Postelnicu

03.07.2014, 09:48 349

"CSAT a aprobat intrarea şi staţionarea pe teritoriul României a unor forţe şi mijloace din Armata Canadiană în scopul pregătirii şi desfăşurării unor misiuni ale NATO, la solicitarea părţii române, în contextul evoluţiei situaţiei din regiune", se arată în comunicatul transmis de Administraţia Prezidenţială.

De asemenea, potrivit sursei citate, la şedinţa de miercuri, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării "a analizat şi posibilele evoluţii îngrijorătoare pentru România, apreciind că riscurile şi ameninţările care derivă din acestea pe termen scurt nu afectează securitatea şi apărarea naţională".

Pe timpul şedinţei CSAT s-au mai abordat şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională, se menţionează în comunicat.

Potrivit Legii 291/2007, "înfiinţarea pe teritoriul României a unor comandamente ori baze militare străine sau reprezentanţe militare ale unor organizaţii internaţionale se face cu aprobarea Parlamentului".

Articolul 4 al legii prevede, la alineatul (1), că "intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul pregătirii şi/sau desfăşurării de operaţii militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaţionale, se aprobă de către Preşedintele României la propunerea prim-ministrului, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Preşedintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanţă, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, dupa caz".

Alineatul (2) stabileşte că "în situaţia în care activităţile prevăzute la alin. (1) nu se execută în baza prevederilor unor tratate internaţionale la care România este parte, Preşedintele României solicită încuviinţarea Parlamentului".

"Guvernul informează preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului despre situaţia forţelor armate străine aflate pe teritoriul României, semestrial sau ori de câte ori este nevoie", menţionează următorul alineat.

De asemenea, la articolul 5 se stabileşte că: "(1) Intrarea şi staţionarea forţelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului naţional de către acestea, în scopul desfăşurării de operaţiuni, altele decât cele prevăzute la art. 4, se aproba de:
a) ministrul apărării naţionale, la propunerea şefului Statului Major General, pentru forţele armate aparţinând statelor membre NATO şi Uniunii Europene, statelor membre ale Parteneriatului pentru Pace sau statelor cu care România a încheiat acorduri în domeniu, precum şi tranzitul exclusiv al echipamentelor, materialelor şi tehnicii militare; b) Preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, pentru alte situaţii decât cele prevazute la lit. a). (2) Minstrul apărării naţionale informează trimestrial Consiliul Suprem de Apărare a Ţării despre aprobările date".

AFACERI DE LA ZERO