Eveniment

Forţele ucrainene din oraşul asediat Mariupol sfidează cererea Rusiei de a se preda

Forţele ucrainene din oraşul asediat Mariupol sfidează...

Autor: Laura Buciu

17.04.2022, 17:56 58

Forţele ucrainene rămase în oraşul-port Mariupol din sudul ţării continuă să lupte, a declarat duminică premierul ucrainean Denys Shmyhal. Rusia a dat ultimatum oraşului asediat să se predea.

Shmyhal a declarat la ABC că trupele sfidează cererea Rusiei de a depune armele şi de a se preda şi că încă deţin controlul asupra unor părţi ale oraşului.

„Oraşul Mariupol încă nu a căzut. Încă mai sunt forţele noastre militare, soldaţii noştri, care vor lupta până la sfârşit şi deocamdată sunt încă în Mariupol”, a spus Shmyhal.

Ministerul rus al Apărării a ordonat forţelor ucrainene din Mariupol să înceteze luptele, Moscova susţinând că forţele sale au cucerit aproape în totalitate oraşul-port, iar duminică termenul a expirat.

„Niciun oraş mare din Ucraina nu a căzut. Doar Herson se află sub controlul forţelor militare ruseşti, dar toate celelalte oraşe sunt sub control ucrainean”, a continuat el, adăugând că unele dintre oraşele din zonele înconjurătoare sunt „asediate, dar încă sub control ucrainean”.

„Încă luptăm şi avem bătălii în regiunea Donbas în acest moment, dar nu avem intenţia de a ne preda", a spus Shmyhal.

Întrebat despre stadiul actual al negocierilor, el a spus că „Ucraina se va pregăti să oprească acest război” dacă „este posibilă o cale diplomatică”.

Cu toate acestea, în cazul în care Rusia nu este dispusă să poarte negocieri, el a spus că „nu ne vom preda, nu ne vom părăsi ţara, familiile noastre, pământul nostru, vom lupta absolut până la sfârşit, până la victorie în acest război”.

Cu câteva ore după termenul limită dat de ruşi pentru capitularea oraşului port, nu existau astfel de semne din partea luptătorilor ucraineni care se adăposteau în uzina siderurgică Azovstal, una dintre cele mai mari uzine metalurgice din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO