Eveniment

Forumul de la Davos, locul unde se iau cele mai puternice decizii: cei mai influenţi lideri din lume se întâlnesc pentru a discuta despre deglobalizare, noul trend global care ameninţă ordinea lumii occidentale

Forumul de la Davos, locul unde se iau cele mai puternice...

Autor: Dorin Oancea

23.05.2022, 12:00 151

În mod normal, Rusia ar trebui să aibă propria "casă" la Forumul Economic Mondial de la Davos, o vitrină pentru liderii de afaceri şi investitori, scrie Reuters. 

În acest an, spaţiul de pe strada principală din Davos a fost transformat de artiştii ucraineni într-o "Casă a crimelor de război ruse", înfăţişând mizerie şi devastare.

Ucraina se află în fruntea agendei reuniunii de patru zile a liderilor mondiali din domeniul afacerilor, care începe luni cu un discurs video al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Aceasta este cea mai influentă platformă economică din lume, unde Ucraina are ceva de spus", a declarat Zelenski în discursul său zilnic de duminică seara.

În timp ce reuniunea WEF iese dintr-o pauză de peste doi ani cauzată de pandemie, o amânare din ianuarie până în mai înseamnă că participanţii sunt înconjuraţi de flori de primăvară şi pante verzi, în loc să navigheze pe străzile îngheţate. Dar nu doar vremea este diferită în 2022, politicienii, executivii şi academicienii ruşi fiind complet absenţi. Instituţiile ruseşti, cum ar fi fondul său suveran de investiţii, băncile de stat şi companiile private, au organizat în anii precedenţi unele dintre cele mai strălucitoare petreceri, servind caviar negru, şampanie şi foie gras.

În afară de criza ucraineană, redresarea post-pandemică, abordarea schimbărilor climatice, viitorul muncii, accelerarea capitalismului părţilor interesate şi valorificarea noilor tehnologii se numără printre subiectele programate pentru discuţii la Davos.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cancelarul german Olaf Scholz şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se numără printre liderii care urmează să ia cuvântul în cadrul reuniunii.

Pe agenda de afaceri, discuţiile se vor concentra probabil pe starea pieţelor financiare şi a economiei globale.

După o revenire bruscă din recesiunea declanşată în urmă cu doi ani de debutul pandemiei, există acum o multitudine de ameninţări la adresa acestei redresări, ceea ce a determinat Fondul Monetar Internaţional să îşi revizuiască în scădere prognoza de creştere globală pentru a doua oară de la începutul anului.

Inflaţia cauzată de lanţurile de aprovizionare îngreunate a apărut ca o problemă anul trecut, în special în economia americană.

Acest lucru a fost agravat de la începutul anului 2022 de alte evenimente, inclusiv invazia Rusiei în Ucraina şi valurile de blocaje COVID-19 în China, care au blocat redresarea.

Artiştii ucraineni speră să transmită mesajul lor pentru un viitor mai bun liderilor mondiali de la Davos.

Vizitatorii sunt confruntaţi cu imagini precum cea a unui bărbat grav ars în Harkov după bombardamentele ruse şi un film alcătuit din mii de fotografii cu civili morţi şi case bombardate.

"Acesta este un loc în care se întâlnesc toţi factorii de influenţă şi toţi factorii de decizie din lume", a declarat directorul artistic al PinchukArtCentre din Kiev, Bjorn Geldhof, pentru Reuters TV. "Ceea ce se întâmplă în Ucraina va defini ziua de mâine".

Deşi reuniunea WEF s-ar putea să nu revină la nivelurile de dinaintea pandemiei, aeroportul din Zurich aşteptându-se ca numărul de zboruri să fie de aproximativ două treimi din nivelurile anterioare, revenirea evenimentului este binevenită pentru hotelurile şi restaurantele din staţiunea de schi.

"Este un alt pas spre la normalitate", a declarat săptămâna trecută Samuel Rosenast, purtător de cuvânt al consiliului local de turism.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO