Eveniment

Fosta conducere a creat un risc de suspendare a plăţilor UE şi a făcut cheltuieli fără bază legală, spune noua conducere de la Economie

Autor: Carol Dan

06.07.2012, 00:00 79

Un audit derulat de Ministerul Economiei asupra propriei activităţi şi a companiilor pe care le deţine a relevat că fosta conducere a instituţiei nu şi-a îndeplinit angajamentele, ceea ce a dus la apariţia unui "risc major" de suspendare a plăţilor din fonduri europene. Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA) a prezentat ieri rezultatele parţiale ale auditului, cu referire la activitatea Autorităţii de management pentru Programul Operational Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POSCCE). "În perioada iulie 2011 - aprilie 2012 fosta conducere a Ministerului Economiei nu şi-a îndeplinit angajamentele asumate, existând un risc major de suspendare a plăţilor, a reieşit din auditul dispus de actuala conducere", spun reprezentanţii instituţiei.

Auditul a urmărit identificarea tuturor disfuncţionalităţilor şi a persoanelor responsabile care, prin decizii privind investiţii "nefundamentate, cheltuieli nejustificate sau discreţionare", au prejudiciat bugetul de stat în perioada 2009 - aprilie 2012.

"POSCCE este programul cu cele mai mari probleme şi întârzieri în implementare, având 4.534 de proiecte neevaluate şi alte 494 de proiecte în etapa de contractare. Acestea din urmă sunt proiecte în valoare de 2,42 miliarde euro", mai spun reprezentanţii Ministerului Economiei. Tot fosta conducere a Ministerului Economiei a efectuat în 2010 cheltuieli şi decontări fără bază legală, acţiuni care au cauzat "nereguli şi prejudicii", spun reprezentanţii instituţiei, care prezintă concluziile unui audit derulat anul trecut de Curtea de Conturi. Auditul Curţii de Conturi a vizat execuţia bugetului de stat pe 2010 la Ministerul Economiei.

Printre neregulile semnalate de audit se numără decontarea sumei de 5,18 milioane de lei aferentă lucrărilor la şantierul Krivoi Rog (Ucraina) fără o analiză prealabilă a necesarului financiar. Fondurile au fost alocate având la bază estimările făcute de antreprenori, respectiv firmele Arcom, Arcif şi Uzinexport.

Totodată, cele trei firme au mai primit în 2010 suma de 4,13 milioane de lei, reprezentând contravaloarea cheltuielilor efectuate la Krivoi Rog, însă Ministerul Economiei nu a verificat lucrările. Auditul realizat de Curtea de Conturi a relevat şi că Ministerul Economiei a plătit fără bază legală 10.716 lei către RA-APPS, pentru o locuinţă de care a beneficiat un salariat care deţinea deja o locuinţă personală în Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO