Eveniment

Fostul ministru al agriculturii parcă s-ar fi trezit vineri

 Fostul ministru al agriculturii parcă s-ar fi trezit vineri

Autor: Cristina Stoian

05.09.2010, 23:53 19

Mihail Dumitru, fostul ministru al agriculturii, criticat că nua fost prezent în mass-media, parcă s-ar fi trezit vineri: "Azi dedimineaţă am obţinut de la Ministerul Finanţelor bani pentruobligaţiile în ceea ce priveşte subvenţiile pentru fermieri pentrutrimestrele 3 şi 4. Ieri am semnat ordinul pentru decontareaprimelor subvenţii pentru motorină în valoare de 36 mil. lei. Amînceput deja plata subvenţiei pentru creditul agricol. Am făcutplăţile pe ianuarie şi februarie, iar astăzi şi mâine se vor faceplăţile pentru primul semestru al lui 2010 pentru creditele de anultrecut", a anunţat vineri Dumitru la predarea mandatului.

Dumitru a spus că a preluat ministerul având o datorie de douămiliarde de lei şi că îl lasă cu bani în vistierie, suma obţinutăde la Finanţe fiind de circa 140 de milioane de lei pentru T3 şi de190 de milioane de lei pentru T4, ceea ce îi va face "mai uşoară"misiunea viitorului ministru, Valeriu Tabără.

Pe lista realizărilor se află şi crearea noului cadru legal privindajutoarele de stat conform regulilor UE. "A fost o misiunedificilă, greu de explicat, deoarece fermierii din România au fostobişnuiţi timp de 20 de ani cu anumite forme de subvenţii, care seacordau în funcţie de mandat, fără a respecta o anumită rigoare sauconsiderente de eficienţă şi nevoie de dezvoltare specifică a unuisegment", a spus fostul ministru. Un exemplu este subvenţia pentruvaci, care până anul acesta se acorda fermierilor în funcţie denumărul de animale deţinute la începutul lui 2008, chiar dacăaceştia vânduseră din efectiv. Decizia ministrului a fost luatăînsă în mai anul acesta, după ce, întrebat de ZF în februarie de ceface această risipă, spusese: "Nu este corect să primeşti bani pevacile vândute, dar situaţia se va menţine încă trei ani, aceastafiind negocierea cu Bruxellesul".
În timpul mandatului lui Dumitru au fost aprobate, prin hotărâre deguvern, şase scheme de ajutor care să contracareze o parte dinefectele negative produse de tăierea ajutoarelor de stat acordatefermierilor până în 2010. În timpul mandatului lui Mihail Dumitruplata subvenţiilor directe a ajuns să se facă la timp, astfel încâtsă nu plătim penalităţi Uniunii Europene, iar începând de anultrecut s-a alocat un avans de 70% din suma venită de la Bruxellespentru ajutoarele la hectar.

Întrebat de ZF care este nota pe care o acordă mandatului său,Dumitru a avut un răspuns diferit de cel al fermierilor care îlconsideră unul dintre cei mai slabi miniştri de până acum. "Sunt opersoană extrem de exigentă, consider că nimeni nu este perfect, deaceea nu îmi acord nota maximă, dar cred că merit o notă bună însistemul meu de evaluare", a spus fostul ministru.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO