Eveniment

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, audiat la DNA

Fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, audiat...

Autor: Catalin Lupasteanu

21.08.2013, 09:43 280

Ovidiu Silaghi a declarat, la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), că nu a manipulat rezultatul referendumului, că nu deţine aparatură de bruiaj precum James Bond şi că nu a primit 200.000 de euro mită de la Nelu Iordache.

Silaghi a arătat că va comentat mai mult după ce va fi informat de procurori în legătură cu motivul pentru care a fost chemat la DNA.

Numele lui Ovidiu Silaghi apare în denunţul depus la DNA în iulie de senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, în care l-a acuzat pe vicepremierul Liviu Dragnea de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

În acelaşi dosar au fost audiaţi, marţi, la DNA, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef (PNL), şi fostul ministru al Educaţiei Ioan Mang (PSD).

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a declarat, la ieşirea de la DNA, că procurorii l-au întrebat dacă este adevărat ce a reclamat Valer Marian privind o posibilă fraudă la referendum.

Într-un alt dosar, procurorul şef al DNA a cerut, luni, procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) să sesizeze Camera Deputaţilor cu o cerere de începere a urmăririi penale împotriva deputatului Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptă din perioada în care a fost ministru al Transporturilor şi prin care l-ar fi favorizat pe Nelu Iordache.

Solicitarea a fost trimisă în aceeaşi zi de către procurorul general al PICCJ Camerei Deputaţilor, care urmează să hotărască dacă admite cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului liberal Ovidiu Silaghi.

Potrivit procurorilor, există indicii şi date temeinice potrivit cărora, în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi, în calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de omul de afaceri, a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi i-ar fi promis în schimb lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care SC Romstrade SRL le încheiase cu Compania Naţională de Autostrăzi pi Drumuri Naţionale din România SA, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, şi pentru ca plăţile intermediare să fie făcute într-un termen rezonabil.

"Totodată, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeaşi persoană suma de 200.000 de euro, pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte", au precizat procurorii DNA.

Omul de afaceri Nelu Iordache a dat o declaraţie la DNA, în dosarul lui Ovidiu Silaghi, în care a susţinut că i-ar fi dat acestuia 200.000 de euro, pentru a nu-i fi reziliate contractele, şi că fostul ministru al Transporturilor ar fi folosit un aparat de bruiaj contra interceptărilor.

"Când am ajuns la Silaghi Ovidiu acasă, i-am spus acestuia motivul pentru care am venit. Din ce am observat, ştia că urmează să vin la el şi ştia şi de problema rezilierii (contractelor dintre Romstrade şi CNADNR - n.r.). Încă înainte de a începe discuţia, Silaghi Ovidiu a pornit un aparat de bruiaj. După ce i-am spus pentru ce am venit, şi i-am zis că am banii la mine, precizându-i şi cuantumul sumei, mi-a zis că este ok şi m-a pus să pun banii pe o masă din cameră. În continuare, ne-am mutat în altă cameră, unde era şi ŞR (Remus Şpan, n.r.), unde Silaghi Ovidiu mi-a spus că va lua legătura cu PM a doua zi dimineaţă pentru anularea rezilierii şi am băut un pahar de vin. Întâlnirea a durat aproximativ 40 minute", le-a declarat Iordache procurorilor anticorupţie.

Nelu Iordache le-a spus anchetatorilor că extinderea liniilor aeriene ale Blue Air i-ar fi fost necesare, potrivit lui Silaghi, finului acestuia, în contextul candidaturii acestuia la şefia Consiliului Judeţean Satu Mare.

Preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Ştef, a spus, marţi, la ieşirea de la DNA, că nu a dat declaraţii în dosarul lui Ovidiu Silaghi, ci doar în cazul denunţului formulat de Valer Marian privind referendumul.

Întrebat cum comentează faptul că numele său apare în denunţul făcut de Nelu Iordache în dosarul lui Ovidiu Silaghi şi declaraţia omului de afaceri potrivit căreia fostul ministru al Transporturilor i-a cerut extinderea liniilor aeriene ale Blue Air pentru a-l ajuta, fiind finul său, în contextul candidaturii sale la şefia CJ, Adrian Ştef a spus că îl cunoştea pe Remus Şpan pentru că erau din aceeaşi zonă şi că ar fi avut întâlniri cu acesta, că îl cunoştea şi pe Nelu Iordache, dar că de la faptul că îi cunoaşte pe cei doi şi până la acuzaţiile lui Iordache referitor că el ar fi avut avantaje electorale "este cale lungă".

"Astea sunt nişte nebunii. Nu cred că Ovidiu Silaghi deţine aparatură de bruiaj", a mai spus Ştef.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru al Transporturilor, el menţionând că, până la expirarea mandatului interimar pe care îl asigură, PNL va face o altă propunere, care va fi prezentată preşedintelui Traian Băsescu.

Victor Ponta s-a declarat convins că Silaghi se va prezenta miercuri la DNA şi împreună cu avocatul său va da toate detaliile procurilor.

Liberalul Ovidiu Silaghi fusese nominalizat în iulie pentru funcţia de ministru al Transporturilor, post rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu, în urma condamnării sale, în 12 iulie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012.

În 16 iulie, senatorul PPDD Valer Marian, fost membru PSD, a depus la DNA un denunţ la adresa vicepremierului Liviu Dragnea, acuzându-l de fraudarea referendumului din 2012 pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.

Valer Marian declara atunci că pe lângă explicaţiile pe care le-a oferit în cazul denunţului făcut împotriva lui Liviu Dragnea, ar mai fi dat o declaraţie, în calitate de martor, într-un alt dosar, în care ar fi vizaţi procuorri, oameni politici şi de afaceri din Satu Mare.

Valer Marian arăta în denunţ că duminică, 22 iulie 2012, între orele 9.00 şi 10.00, a fost sunat pe telefonul mobil de Liviu Dragnea, care i-a transmis să se prezinte, în calitate de preşedinte al Organizaţiei PSD Satu Mare, la o întâlnire la Hotelul Dacia Continental din Oradea, împreună cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mircea Vasile Govor, şi cu primarul municipiului, Costel Dorei Coica. El menţionează în actul pe care spune că l-ar fi depus la DNA că Dragnea a venit atunci la Oradea cu un elicopter şi că la întâlnirea la Hotel Dacia au mai venit preşedinţii organizaţiilor PSD Bihor, Ioan Mang, Arad, Dorel Căprar, şi Timiş, Titu Bojin.

Valer Marian a mai arătat, în documentul citat, că, la un moment dat, Dragnea le-a cerut să lase telefoanele în sala în care erau, apoi au ieşit toţi pe hol, lângă o toaletă, unde Dragnea le-a spus că "pentru a realiza în duminica viitoare cvorumul de participare la referendum de 50% plus unu, va trebui să convingem, inclusiv prin promisiuni băneşti, cât mai mulţi preşedinţi de secţii de votare, ca să raporteze la orele stabilite de Biroul Electoral Central, respectiv din două în două ore, o prezenţă cu 25 de alegători în plus faţă de cea reală".

În denunţ, Valer Marian mai arăta că a doua zi a aflat de la preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Mihai Adrian Ştef, vicepreşedinte judeţean al PNL, că şi liderii PNL din zonă au avut o întâlnire la Cluj-Napoca, la care a participat secretarul general Radu Stroe, care le-a cerut ca, pentru realizarea covrumului de participare la referendum, "să aranjeze cu preşedinţii secţiilor de votare să raporteze o prezenţă cu 50 de alegători mai mare decât cea reală la orele stabilite".

Potrivit acesuia, Mircea Vasile Govor, care era în relaţii mai apropiate cu Liviu Dragnea, a fost de acord cu directiva acestuia şi, împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, Adrian Mihai Ştef, şi cumnatul acestuia, Ovidiu Silaghi, preşedintele organizaţiei judeţene a PNL şi ministrul Transporturilor în perioada respectivă, "au căutat să transpună în practică directiva USL".

Valer Marian a mai arătat în denunţul său că, "în perioada respectivă, secretarul general Liviu Dragnea a discutat cu numiţii Ovidiu Silaghi, Adrian Mihai Ştef şi Mircea Vasile Govor să fie transferată prin hotărâre de guvern suma de 54 de milioane de euro alocată pentru reabilitarea aeroportului Baia Mare, aeroportului Satu Mare, urmând ca lucrările aferente să fie atribuite unei firme clientelare".

Valer Marian, fost membru PSD, a câştigat la alegerile parlamentare din 2012 un mandat de senator la Baia Mare, fiind candidat USL.

În 6 septembrie 2012, Liviu Dragnea a fost pus sub acuzare în dosarul privind referendumul de demitere a preşedintelui, fiind acuzat că, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, şi-ar fi folosit autoritatea şi influenţa în scopul obţinerii unei prezenţe de minimum 60% la votul de la referendum, care să garanteze validarea acestuia, potrivit DNA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO