Eveniment

Fostul prefect al Galaţiului, reţinut de procurorii DNA

Fostul prefect al Galaţiului, reţinut de procurorii DNA

Autor: Otilia Ciocan

06.10.2014, 19:28 201

Fostul prefect este suspectat de procurori de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, şi de sustragere sau distrugere de înscrisuri.

În acelaşi dosar, procurorii anticorupţie efectuează acte de urmărire penală faţă de preşedintele Fotbal Club Municipal Dunărea Galaţi, Auraş Braşoveanu, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals material în înscrisuri oficiale şi tentativă la înşelăciune, acesta fiind cercetat în stare de libertate

Conform ordonanţei de reţinere a DNA, în martie 2012, Braşoveanu, în calitate de preşedinte al FCM Dunărea Galaţi, a depus la dosarul privind susţinerea financiară a clubului sportiv de către Primăria Municipiului Galaţi, o copie color a unei adrese emise de Administraţia Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, pe care a contrafăcut-o prin radierea alineatelor în care erau menţionate datoriile clubului sportiv către bugetul de stat.

Procurorii spun că el a făcut acest lucru pentru a obţine, în mod ilegal, finanţarea, întrucât exista o interdicţie la acordarea finanţărilor de la bugetul de stat cluburilor sportive care figurează cu datorii la bugetul de stat.

"Aceste fapte au făcut iniţial obiectul unui dosar penal aflat în instrumentare la organele de cercetare penală din cadrul IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor. În acest context, deşi cunoştea această împrejurare, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin, în calitate de prefect, a acordat avizul de legalitate Hotărârii Consiliului Local numărul 114/05.04.2012, prin care se aproba cererea de finanţare a FCM Dunărea Galaţi", potrivit DNA.

Ulterior, în 20 iunie 2012, dosarul respectiv a fost cerut de fostul prefect al judeţului Galaţi, prin intermediul unui funcţionar al instituţiei pe care o conducea, de la IPJ Galaţi şi, la aceeaşi dată, a semnat o adresă către Primăria Municipiului Galaţi, prin care această instituţie era înştiinţată de acordarea avizului de legalitate.

"Astfel, inculpatul Bocăneanu Emanoil - Cătălin a determinat vărsarea, în conturile FCM Dunărea Galaţi, a sumei totale de 970.000 lei în perioada august - noiembrie 2012. Pentru a şterge urmele faptelor, acelaşi inculpat a sustras din evidenţele Instituţiei Prefectului Judeţului Galaţi adresa emisă de instituţie către IPJ Galaţi - Serviciul de Investigare a Fraudelor şi adresa de răspuns emisă de IPJ Galaţi către Instituţia Prefectului Judeţului Galaţi, precum şi procesul - verbal având ca obiect predarea - primirea dosarului depus de FCM Dunărea Galaţi la Primăria municipiului Galaţi. pentru aprobarea cererii de finanţare a clubului sportiv", conform DNA.

Fostul prefect urmează să fie prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, marţi, în faţa judecătorilor de la Tribunalul Galaţi.

Într-un alt dosar, fostul prefect al judeţului Galaţi a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, în 31 ianuarie, fiind acuzat de nouă infracţiuni, printre care trafic de influenţă, şantaj, delapidare şi abuz în serviciu.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, la 1 august 2013, Emanoil Cătălin Bocăneanu l-a ameninţat şi a făcut presiuni asupra directorului executiv de la acea vreme al Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi (martor denunţător), pentru a-l determina să accepte angajarea în instituţie a lui Carmen Cotan, o prietenă a soţiei lui Bocăneanu.

Bocăneanu mai este acuzat că, în perioada decembrie 2012-2013, cu ocazia derulării concursului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, fiind membru al comisiei, "s-a implicat activ în sprijinirea inculpatului Balaban Vasile, pentru ca acesta să fie declarat câştigător la concursul desfăşurat în luna august 2013". Totodată, Bocăneanu ar fi determinat un alt candidat din cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Ialomiţa "să nu-şi valorifice corect cunoştinţele în vederea ocupării funcţiei pentru care candida".

"Anterior, inculpatul Bocăneanu Emanoil Cătălin, fiind deja prefect al judeţului Galaţi, primise în repetate rânduri, de la inculpatul Balaban Vasile, pe care l-a sprijinit, produse alimentare şi băuturi, în valoare de aproximativ 1.569 lei", au mai arătat procurorii.

Anchetatorii au mai stabilit că, în aceeaşi perioadă, Emanoil Cătălin Bocăneanu a făcut demersuri astfel încât să se asigure că firma lui Laurenţiu Budur, care avea un contract cu Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi, va primi contravaloarea contractului, în condiţiile în care nu Prefectura Judeţului Galaţi gestiona fondurile acestei unităţi, ci Consiliul Judeţean Galaţi.

"În schimbul demersurilor făcute, Bocăneanu Emanoil Cătălin a pretins firmei respective montarea unor produse (cadă pentru duş, baterie duş), bunuri despre care a solicitat să nu apară pe devizul de lucrări, şi a pretins şi o sumă de bani din contravaloarea contractului, bani pe care urma să-i primească după virarea contravalorii contractului în contul firmei executante", au mai arătat procurororii.

O altă faptă de care este acuzat Bocăneanu, este aceea că, în calitate de prefect, ar fi determinat angajaţi din Direcţia Judeţeană pentru Evidenţa Persoanei Galaţi să-i prelungească suspendarea din activitate unei angajate a unităţii, primind în schimb sume de bani, în mod repetat, prin intermediul fiicei acesteia, în perioada 2012 - 2013.

Fostul prefect al judeţului Galaţi mai este acuzat că, în cursul anului 2013, la solicitarea lui Bogdan Topală, ar fi intervenit, în două situaţii, la ofiţeri ai Poliţiei Rutiere Galaţi, astfel încât subordonatul său să fie sancţionat doar cu avertisment pentru depăşirea limitei de viteză, pentru neacordarea de prioritate la trecerea de pietoni, respectiv să i se înlăture sancţiunea de suspendare a permisului de conducere.

În luna februarie 2013, folosindu-se de calitatea sa de prefect, Bocăneanu a intervenit pe lângă un ofiţer superior din cadrul IPJ Galaţi, pentru ca acesta, la rândul său, să determine angajaţi din cadrul Poliţiei să achieseze la apărările formulate de un petent în instanţă, sancţionat contravenţional cu amendă şi cu suspendarea permisului de conducere, au mai scris procurorii în rechizitoriu.

Fostul prefect este acuzat şi că, în perioada octombrie - noiembrie 2013, "dând curs unui interes propriu şi folosindu-se de funcţie", i-a solicitat directorului Muzeului de Istorie din municipiul Galaţi să-i pună la dispoziţie mai multe materiale promoţionale despre oraşul Galaţi. Bocăneanu a întocmit în acest sens chiar o adresă din partea Prefecturii judeţului Galaţi, pentru ca directorul muzeului să poată justifica lipsa materialelor solicitate, "necesare, în realitate, pentru interesul familiei sale".

În aceeaşi perioadă, susţin procurorii, Bocăneanu ar fi impus martorei denunţătoare să achiziţioneze din banii Direcţiei Judeţene pentru Evidenţa Persoanei Galaţi un set de manuale de drept necesare pregătirii soţiei sale pentru susţinerea examenul de admitere în magistratură.

Anchetatorii au mai stabilit că, în perioada 29 octombrie 2009 - 11 mai 2012, când a îndeplinit funcţia de director executiv la Direcţia Judeţeană de Evidenţa Persoanei Galaţi, Bocăneanu ar fi determinat o persoană să-i monteze, pe calculatoarele personale de la domiciliu, două licenţe de programe antivirus, în valoare de 200 de lei, care fuseseră achiziţionate de către instituţia pe care o conducerea.

"În aceeaşi perioadă, acesta a comandat şi a impus achitarea, din banii instituţiei, a mai multor lucrări cu caracter juridic, în special drept penal, drept procesual penal, drept civil, drept procesual civil, teste grilă pentru licenţă - drept procesual penal, teste grilă pentru examen - drept procesual civil, teste grilă pentru concursuri şi examene, un pachet curs engleză, lucrări care, la inventarul efectuat după demararea cercetărilor nu au mai fost găsite. Se observă că aceste lucrări nu se justifica a fi cumpărate din fonduri publice, instituţia Direcţiei Judeţene de Evidenţa Persoanei Galaţi nefiind una dintre cele la care s-ar fi pretat la astfel de lucrări, pentru pregătirea profesională", au mai scris procurorii în rechizitoriu.

De asemenea, Bocăneanu mai este acuzat şi că, în perioada 11 mai 2012 - 14 noiembrie 2013, după ce a fost numit prefect al judeţului Galaţi, a folosit "excesiv şi abuziv" patru cartele SIM, împreună cu trei aparate telefonice şi un modem de internet aparţinând Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanei Galaţi, deşi plecase de la această instituţie. Mai mult, a pus şi la dispoziţia altor persoane, între care şi Bogdan Topală, astfel de servicii, susţin anchetatorii.

"La data de 21 decembrie 2012, i-a solicitat unei persoane să întocmească, în fals, acte de casare pentru un terminal mobil, motivând că aparatul are o mică problemă la ecran, că îl va repara şi îl va folosi pentru el. Persoana respectivă nu a dat curs solicitării ilegale a inculpatului", au precizat procurorii.

În rechizitoriu s-a mai reţinut că Bocăneanu, în calitate de prefect, cu ocazia completării declaraţiei de avere pe anul 2013, nu a evidenţiat vânzarea a două apartamente, unul deţinut împreună cu soţia sa şi celălalt deţinut în cote părţi de soţia sa, împreună cu mama acesteia, după dezbaterea succesiunii. Mai mult, acesta a împrumutat o persoană cu 50.000 de euro, "fără a reieşi concret provenienţa acestei sume", potrivit DNA.

Acest dosar este judecat de magistraţii Tribunalului Galaţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO