Eveniment

Fostul primar al comunei constănţene Cogealac, condamnat la închisoare cu suspendare, după scandalul eolienelor CEZ

Fostul primar al comunei constănţene Cogealac,...

Autor: Cătălin Legănel

20.01.2014, 20:16 135

Cati Hristu, fostul primar al comunei constănţene Cogealac, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare în urma unui scandal din 2010 când, alături de alte persoane, între care şi viceprimarul, au încercat să oblige angajaţii unei firme să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian. Magistraţii Judecătoriei Constanţa l-au condamnat pe fostul primar la doi ani de închisoare pentru instigare publică şi apologia infracţiunilor şi la un an de închisoare pentru ultraj.

Judecătorii au contopit cele două pedepse, stabilind ca fostul primar să execute pedeapsa cea mai grea, de doi ani închisoare, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei, sub supraveghere, pe o durată de şase ani. Decizia instanţei nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 10 zile. În rechizitoriul întocmit în 2010 de procurorii Parchetului Tribunalului Constanţa, se arăta că, la iniţiativa lui Hristu Cati, începând cu săptămâna 19 - 25 iulie 2010 cei opt inculpaţi - primarul comunei Cogealac Hristu Cati, viceprimarul Mihai Dore şi fratele acestuia, Nicolae Dore, Ilie Coman, Daniel Cornea, Pavel Copilescu, Mitică Lenu şi Florian Barbu - au constituit o asociere cu scopul de a comite infracţiuni, pentru ca prin folosirea acţiunilor violente şi în forţă, iar nu a căilor legale, să îi determine pe angajaţii firmei CEZ România SRL şi partenerii acesteia să înceteze lucrul la instalarea unui parc eolian energetic în comuna Cogealac, astfel încât o altă firmă, SC Eolica Dobrogea Five SRL Constanţa, agreată de Consiliul Local şi primar, să instaleze parcul eolian energetic. Astfel, în 26 iulie 2010 ei au organizat în faţa Primăriei Cogealac un aşa-zis miting de protest, fără autorizarea sau înştiinţarea poliţiei, la care au participat peste 100 de persoane, existând informaţii că primarul a cooptat persoane şi din alte localităţi cărora le-a oferit diferite sume de bani pentru a-l sprijini în demersul său de evacuare a firmei CEZ de la punctele de lucru din comuna Cogealac.

Cati Hristu a mai fost condamnat, tot luna aceasta, la cinci ani de închisoare cu executare de către magistraţii Tribunalului Constanţa pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. De asemenea, în acelaşi dosar au mai fost judecate alte 13 persoane, iar două dintre acestea au primit tot pedepse cu executare. Decizia Tribunalului Constanţa nu a fost definitivă, fiind atacată cu apel. Cati Hristu a fost primar al comunei Cogealac din partea PNŢCD între 2008 şi 2012.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO