Eveniment

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, va fi eliberat

Fostul primar al Sectorului 2, Neculai Onţanu, va fi eliberat

Autor: Andreea Traicu

15.07.2016, 13:40 142

Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au decis, vineri, ca Neculai Onţanu, fost primar al Sectorului 2 şi Şutru Toma, fost secretar al Consiliului local al Sectorului 2, să fie plasaţi sub control judiciar pentru 60 de zile în dosarul în care procurorii anticorupţie îi acuză de luare de mită, respectiv luare de mită şi spălare de bani.

Decizia este definitivă astfel că Neculai Onţanu va părăsi penitenciarul Rahova în cursul zilei de vineri.

În acelaşi dosar, magistraţii au hotărât ca fosta avocată Loredana Radu să fie plasată din arest la domiciliu sub control judiciar.

Dosarul lui Neculai Onţanu a fost trimis în judecată de DNA pe 16 iunie, la Curtea de Apel Bucureşti.

Potrivit DNA, Neculai Onţanu, "în perioada 2006 - 2007, în calitate de primar al Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru ca în schimb să faciliteze procedura de reconstituire a dreptului de proprietate, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991, asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2. În aceeaşi perioadă, inculpatul Onţanu Neculai a pretins, iar după emiterea titlului de proprietate a primit în mod indirect, o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp cu o valoare de piaţă estimată la 1.441.495 euro (pe strada Barbu Văcărescu din sectorul 2 - o zonă rezidenţială) şi care a fost transferată de denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare-cumpărare fictive, către două persoane interpuse, indicate de inculpat. Cele două persoane sunt inculpaţii Radu Loredana Claudia şi Radu Aurel".

Pentru a ascunde originea infracţională a bunului şi identitatea beneficiarului final al folosului, la data de 17.12.2008, Loredana Radu a cesionat dreptul de proprietate asupra terenului de 1.000 mp către o rudă, care era şi apropiat al primarului Onţanu Neculai, în baza unei tranzacţii în care a fost menţionat un preţ de aproximativ cinci ori mai mic decât valoarea de piaţă a imobilului, mai spun procurorii anticorupţie.

În ceea ce îl priveşte pe Toma Şutru, secretarul primăriei Sectorului 2, procurorii spun că "în perioada 2007 – 2008, pentru a facilita procedură de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenului revendicat de denunţător, a pretins şi a primit de la acesta suma de 2.000.0000 euro".

AFACERI DE LA ZERO