Eveniment

Fostul şef al CNAS: Dacă ai 5 mld. euro în sistem şi niciun mecanism de control, cum să nu existe fraude?

Fostul şef al CNAS:  Dacă ai 5 mld. euro în sistem şi...

Autor: Ioana David

27.04.2014, 20:36 334

Nicolae Duţă, care a fost preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) în perioada 2009 – 2012, spune că unul dintre rolurile sistemului de asigurări este să prevină frauda, dar că acest lucru nu se poate întâmpla fără reguli clare şi uşor de urmărit, care se pot implementa doar prin intermediul sistemului informatic.

“Dacă un medic pune multe silicoane într-o perioadă scurtă de timp, sistemul (informatic – n.red.) poate emite alerte”, a spus Duţă pentru ZF.

El se referă la actualul scandal de la Spitalul de Arşi, unde mai mulţi medici sunt suspectaţi de fraudarea sistemului şi de luare de mită. Procurorii au cerut arestarea a nouă medici, printre care şi managerul Spitalului Clinic de Urgenţă de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri din Bucureşti (cunoscut sub numele de Spitalul de Arşi) într-un dosar al operaţiilor estetice pentru că ar fi pretins mită pentru a realiza intervenţii ilegale în cadrul unităţii. Operaţiile estetice nu sunt decontate de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), însă medicii ar fi internat persoane sub diagnostic fals, pentru care realizau operaţii estetice (implanturi, liposucţii, etc) în timpul programului de lucru şi folosind de baza materială a unităţii.  Potrivit Mediafax, care citează surse din rândul anchetatorilor, medicii ar fi încasat lunar între 15.000 şi 20.000 de euro, ca urmare a acestor practici. 

Duţă este de părere că informatizarea sistemului de sănătate trebuie neapărat închisă prin utilizarea cardului de sănătate, dar că există foarte multă opoziţie din interiorul sistemului pentru introducerea acestuia din partea celor care îl fraudează. În opinia fostului şef al CNAS, cazul de la Spitalul de Arşi nu este izolat.

Potrivit lui Duţă, în România, se realizează anual 4,5 milioane de internări în spitalele publice şi sunt emise 40 de milioane de reţete. “Casa nu poate controla 4,5 milioane de internări şi 40 de milioane de reţete fără un sistem informatic. Procesul trebuie închis cu acest card de sănătate”, a adăugat Duţă.

Sistemul de decontare a serviciilor medicale este extrem de greoi, însă nicio instituţie nu verifică dacă raportările spitalelor către Casa de Sănătate coincid cu serviciile efectiv prestate în cadrul unităţilor.

“Dacă ai 5 miliarde de euro în sistem şi nu ai niciun mecanism de control, cum să nu există frauda?”, a mai spus Duţă. El estimează frauda din sistemul de sănătate la 300-400 mil. euro anual. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO