Eveniment

Franks, FMI: Cheltuiala publică din România este "infestată" de ineficienţă. "Ce a fost mai greu din criză a trecut"

Franks, FMI: Cheltuiala publică din România este "infestată" de ineficienţă. "Ce a fost mai greu din criză a trecut"

Autor: Marius Radu

26.03.2011, 16:44 85

Consolidarea fiscală trebuie să continue în România pentru areduce deficitul bugetar, mai ales în condiţiile unei slabeabsorbţii a fondurilor europene şi a unor cheltuieli publice"infestate" de ineficienţă, afirmă şeful misiunii FMI în România,Jeffrey Franks.

"Trebuie să continuăm procesul de consolidare fiscală pentru caRomânia să-şi îndepliească obligaţiile de a reduce deficitulbugetar la sub 3% din PIB până în 2012. Greutăţile cele maiimportante au fost depăşite prin măsurile dure deja adoptate. Vomcompleta acest proces acordând atenţie acelor limitări care stau încalea creşterii economice", a spus oficialul FMI.

El a arătat că una dintre aceste limitări este absorbţiafondurilor europene, care are ca obiectiv îmbunătăţireainfrastructurii, a sistemului de educaţie şi alte zone care susţincreşterea economică.

"În momentul de faţă, cheltuiala publică este infestată deineficienţă şi sub 3% din suma de 19 miliarde de euro pusă ladispoziţia României pentru fonduri structurale este utilizată.Trebuie să ne asigurăm că România va beneficia cât se poate de multde aceste foduri", a continuat Franks.

În ceea ce priveşte actualul acord, care se încheie pe 30martie, Franks spune că au fost atinse trei mari obiective,respeciv corectarea unor dezechilibre la nivel macroeconomic,începerea procesului de reformă şi evitarea unei crize bancare.

"Ce a fost mai rău din criză a trecut. Sunt, totuşi, anumitemăsuri care trebuie luate de Guvern în continuare, dar, înansamblu, avem un scenariu pozitiv pentru anii care urmează", aapreciat Franks.

Deşi România este printre cele mai sărace ţări din UniuneaEuropeană, oficialul FMI crede că economia are şanse să crească înviitor mai rapid decât media UE, ceea ce va ajuta ţara sărecuperere din decalajul faţă de standardul de viaţă din statelemembre mai bogate.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9633
Diferență: -0,1268
Ieri: 4.9696
Azi: 4.6099
Diferență: -0,9944
Ieri: 4.6562
Azi: 5.7790
Diferență: 0,3909
Ieri: 5.7565
Azi: 5.0913
Diferență: -0,4147
Ieri: 5.1125