Eveniment

Franks, FMI: Putem oricând să dăm mai mulţi bani României

Autor: Marius Radu

28.11.2010, 23:51 33

România nu va întâmpina dificultăţi majore ca urmare aproblemelor cu care se confruntă unele state din Europa, întrucâtGuvernul a decis deja să continue programul cu FMI, care va asiguraRomâniei toate resursele necesare, a declarat şeful misiunii FMI înRomânia, Jeffrey Franks.

"Dacă o ţară va avea dificultăţi majore în viitor, şi nu măaştept ca acest lucru să se întâmple pentru România, putem oricândsă creştem valoarea oricărui aranjament pentru a aloca un sprijinsuplimentar. Faptul că România s-a angajat să continue programul cuFMI reprezintă o siguranţă, o poliţă de asigurare în vremuri foarteincerte. Sunt probleme în Europa şi există multă incertitudine pepieţele internaţionale, dar România are asigurarea că dispune desprijinul UE şi al FMI", a spus Franks. El a arătat că problemeledin Europa reprezintă şi unul dintre motivele pentru carepreşedintele Traian Băsescu şi premierul Emil Boc au decis săcontinue înţelegerea cu FMI. Franks a menţionat că încă nu a fostdiscutată valoarea viitorului acord.

"Nu este o situaţie stabilă încă în Europa emergentă, astfel căpericolul persistă, acesta fiind şi unul dintre motivele pentrucare Guvernul a luat decizia să negocieze un nou aranjament cuFondul. Cu toate acestea, riscul este mult mai mic decât acum doiani." În acest context, el a menţionat că ar fi periculos pentruRomânia să renunţe la măsurile de ajustare adoptate, pentru că arapărea problema finanţării deficitului bugetar, iar datoria publicăar putea creşte la un nivel considerat nesustenabil de pieţeleinternaţionale.

Franks a arătat că în programul actual, cu un deficit bugetar de4,4% pentru anul viitor şi de sub 3% pentru 2012, datoria publică aRomâniei nu va depăşi 40% din PIB, nivel care ar produce"nervozitate" pe pieţele internaţionale pentru o ţară ca România.El a arătat că, pe termen mediu, România poate modifica nivelulimpozitelor sau al TVA, însă acum nu este posibilă schimbareaacestora pentru că ar fi prea costisitoare din punctul de vederefiscal.

Perspective mai bune decât ale unor ţări din zonaeuro

Perspectivele României sunt mai bune decât cele ale unor statedin zona euro care întâmpină dificultăţi, întrucât deficitulbugetar a scăzut semnificativ şi economia îşi revine, astfel căriscurile s-au redus, susţine şeful misiunii FMI. "Începem săresimţim revenirea creşterii economice şi observăm, de asemenea, oreducere semnificativă a deficitului. Aceşti doi factori reducriscul pentru România. Şi răspunsul meu este, da, cred căperspectiva privind situaţia din România este mai bună decât înunele state din zona euro care întâmpină dificultăţi", a spusFranks, întrebat dacă situaţia din România este mai bună decât înţări precum Portugalia, Irlanda, Ungaria sau Letonia.

Reprezentantul FMI a explicat că prima de risc a României estemai scăzută decât în aceste state, întrucât România a luat deja"măsuri semnificative" pentru a ieşi din criză. El a explicat că,prin măsurile structurale adoptate, situaţia fiscală a României s-aschimbat din una "explozivă" într-una care permite deficituluibugetar să coboare la sub 3% în 2012.

Referitor la declaraţiile directorului general al FMI, DominiqueStrauss-Kahn, privind situaţia mai multor ţări, printre care şiRomânia, Franks a spus că acesta s-a referit la statele care auîntâmpinat dificultăţi în trecut şi au căutat asistenţă de la FMI."Cred că el a vorbit despre faptul că, atunci când un stat cautăasistenţă de la Fond, ar putea fi într-un pericol iminent, dar acumacel pericol nu mai există. Directorul general se referea în modevident la motivul pentru care statele caută iniţial asistenţă dela Fond, iar state cu o situaţie nesustenabilă, precum Ungaria,România şi Letonia, au căutat asistenţă de la FMI. Aceste state pecare le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenţă de laFMI acum doi ani şi, în orice caz, aceste ţări nu sunt în pericolde faliment", a spus Franks.

"Ceea ce este dramatic, şi vorbesc de state precum Grecia,Irlanda, Letonia, Ungaria, România etc., state în care trebuieredresată situaţia - nu putem continua aşa deoarece încetareaplăţilor este iminentă, prăpastia este chiar în faţă - sunt celecare pătimesc mai mult, sunt cele mai vulnerabile", afirmasemiercuri Strauss-Kahn.

România a primit până acum tranşe în valoare de 11,27 miliardede euro de la Fond şi de 3,65 mld. euro de la CE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO