Eveniment

Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de probabilitatea revenirii presiunilor asupra leului

Franks, FMI: Suntem îngrijoraţi de probabilitatea revenirii presiunilor asupra leului

Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România: În ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii, sfătuim banca centrală să nu le reducă acum.

Autor: Marius Radu - Mediafax

22.12.2011, 00:04 587

"În mod cert, noi dorim ca banca centrală să adopte o atitudine prudentă în politica mo­netară din viitor. Şi motivul pentru care reco­man­dăm prudenţă este că suntem îngrijoraţi de posibilitatea revenirii presiunilor pe curs şi ieşiri de capital", a declarat Franks, întrebat dacă banca centrală ar trebui să continue procesul de reducere a ratei dobânzii de politică monetară.

BNR a anunţat marţi un curs de referinţă de 4,3125 lei/euro, în scădere cu 0,21 bani faţă de nivelul anterior. Astfel, cursul a coborât la nivelul minim din ultimele două luni.

Pe de aptă parte, analiştii băncii JPMorgan au anticipat ieri că leul se va aprecia cu 3% "în următoarele zile şi săptămâni", cursul urmând să coboare la 4,2 lei/euro, datorită schimbării standardelor de contabilitate pentru bănci, care va determina instituţiile financiare să schimbe volume mari de valută în monedă locală.

BNR nu trebuie să scadă RMO

Franks mai opinează că BNR nu ar trebui să scadă acum ratele rezervelor minime obligatorii constituite de bănci, pentru a avea un buffer (tampon) în cazul unor eventuale probleme în sistemul financiar.

"În ceea ce priveşte rata rezervelor minime obligatorii, sfătuim banca centrală să nu le reducă acum. De ce? Pentru că acele rezerve minimme obligatorii asigură unul dintre cele mai importante buffere împotriva unor viitoare probleme în sistemul financiar."

Şeful misiunii FMI în România mai spune că este puţin probabil ca o bancă din România să cadă, arătând că deşi unele instituţii de credit au transferat bani în afara ţării, altele au adus capital, astfel că în ansamblu poziţia sistemului bancar rămâne una echilibrată.

Deficitul structural al Românei va coborî la 0,1% din PIB în 2012

Deficitul structural al României va coborî de la 2,8% din PIB în acest an la 0,1% anul viitor şi va intra astfel în limita a 0,5% din PIB stabilită la cel mai recent summit european, potrivit şefului misiunii FMI.

"Când facem calcule privind deficitul bugetar (raportat la PIB - n.red.), noi calculăm totodată şi cât ar însemna acest procent dacă economia ar creşte cu o rată normală. Rezultatul este ceea ce noi numim deficit structural. În perioadele de boom, deficitul structural este mai mare decât cel bugetar, dar dacă apar dificultăţi economice, deficitul structural devine mai mic decât cel bugetar".

Autorităţile române vor încheia în primăvara anului viitor un nou acord cu Banca Mondială, de tip preventiv, similar celui cu FMI, prin care România va putea trage bani de la instituţia internaţională dacă va fi necesar, a mai declarat Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO