Eveniment

Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

Franks: Recuperarea totală a salariilor bugetarilor se va realiza anul viitor

Foto: Bogdan Stamatin

Autor: Ovidiu Tempea

09.05.2012, 10:35 534

Recuperarea totală a salariilor de la nivelul din iunie 2010 va fi posibilă doar anul viitor, întrucât Guvernul a decis să plătească banii aferenţi contribuţiilor reţinute la pensii şi nu poate majora salariile cu mai mult de 8%, a declarat şeful misiunii FMI de evaluare, Jeffrey Franks.

"Am convenit să permitem o uşoară relaxare a ţintei de deficit cash, de la 1,9 la 2,2% din PIB. (...) Suma disponibilă nu va fi suficientă pentru a permite recuperarea totală imediată a salariilor, cât şi a contribuţiilor plătite de pensionari. Ceea ce rămâne până la recuperarea totală la salarii urmează să fie acordat anul următor", a declarat Franks.

El a arătat că Guvernul a ales să majoreze salariile cu 8% la 1 iunie şi să aloce suma rămasă pentru plata contribuţiilor achitate de pensionari.

Întrebat dacă intenţia Guvernului este de a aplica a doua majorare a salariilor în decembrie pentru a fi efectuate plăţi abia în ianuarie 2013, Franks a răspuns că aşa a înţeles din declaraţiile oficialilor români.

"Nu e nicio contradicţie între ce am spus şi intenţia Guvernului. Dacă se măreşte salariul în decembrie, creşterea se va simţi în 2013", a completat Franks.

Oficialul FMI crede că noua formulă este mai prudentă decât o recuperare completă a salariilor de la mijlocul acestui an.

"Creşterea în doi paşi este o soluţie care măreşte deficitul mai puţin în 2012. Este un scenariu mai puţin riscant. În cazul în care condiţiile economice se înrăutăţesc înainte de al doua majorare, atunci se pot lua măsurile necesare de stabilizare", a mai spus Franks.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO