Eveniment

Franţa lansează o campanie de economisire a energiei pentru a evita întreruperile de curent iarna

Franţa lansează o campanie de economisire a energiei pentru a evita întreruperile de curent iarna

Autor: Mediafax

06.10.2022, 18:04 202

Franţa a lansat joi un plan naţional de economisire a energiei, mizând pe o campanie de stingere a luminilor şi de reducere a temperaturilor din imobile pentru a evita întreruperile de curent şi de gaz din timpul iernii, scrie Reuters.

Deşi ţara este mai puţin dependentă de gazul rusesc decât vecinii din est, precum Germania, producţia de energie nucleară franceză a scăzut, deoarece sectorul se luptă să pună în funcţiune mai multe reactoare îmbătrânite, în urma unor lucrări de întreţinere neprogramate.

Guvernul a stabilit obiectivul de a reduce consumul de energie al Franţei cu 10% până în 2024 faţă de nivelurile din 2019, un prim pas în cadrul unui plan pe termen mai lung de a deveni neutru din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon prin reducerea consumului de energie cu 40% până în 2050.

"Acţiunea noastră comună ne va permite să evităm luarea unor măsuri mai obligatorii", a declarat ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, la prezentarea planului.

În cadrul acestui plan amplu, guvernul ar urma să dea exemplul, inclusiv prin aplicarea unei limite de temperatură de 19 grade Celsius în clădirile publice şi prin reducerea acesteia la 18 grade Celsius în zilele în care reţeaua electrică este supusă la presiune.

Printre alte măsuri, statul va reduce, de asemenea, consumul de apă caldă în toalete, va încuraja munca de acasă, iar funcţionarilor publici care conduc vehicule guvernamentale li se va cere să îşi limiteze viteza la 110 kilometri pe oră.

Între timp, 30 dintre cele mai mari 40 de companii din Franţa s-au angajat să reducă consumul de energie prin stingerea luminilor în clădirile nefolosite şi prin limitarea încălzirii şi a aerului condiţionat.

Pannier-Runacher a declarat că aproape 800 de milioane de euro au fost puse deoparte pentru a ajuta oamenii să îşi reducă consumul de energie, inclusiv subvenţii de până la 9.000 de euro pe gospodărie pentru a trece de la centralele pe gaz la pompe de căldură mai eficiente din punct de vedere energetic.

 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri:
Azi:
Diferență:
Ieri: