Eveniment

Franţa - Portugalia, Finala Euro 2016. În meciul economiilor, Franţa ar câştiga detaşat

Franţa - Portugalia, Finala Euro 2016. În meciul...
10.07.2016, 13:06 1361

Franţa este una dintre cele mai puternice economii europene. Ca dimensiune, Franţa este o ţară de 66,6 milioane de locuitori, potrivit estimărilor din 2014. Ca suprafaţă se află pe locul 41 în lume, cu 674,843 de metri pătraţi. Franţa are un PIB de 2,300 de miliarde de euro, pe locul cinci la nivel mondial şi pe locul doi în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, Portugalia este o ţară de numai 92,212 km², pe locul 111 în lume, şi o populaţie de aproximativ 11 milioane de locuitor. Economic, Portugalia este mult în spatele forţei financiare a Franţei, cu un PIB de 243 miliarde de euro. 

Portugalia o va întâlni în această seară în finala Euro 2016 pe naţionala Franţei. 

Organizarea Euro 2016 a avut un impact pozitiv semnificativ asupra economiei franceze, aducând un câştig estimat de 1,266 miliarde de euro doar de la actorii străini, potrivit unui studiu al Centrului Dreptului şi Economiei Sportului (CDES).

Analiza, descrisă de La Tribune ca fiind una foarte generoasă, subliniază că suporterii care se vor deplasa pentru a acest eveniment vor fi sursa unei activităţi economice adiţionale semnificative în al doilea trimestru din 2016. Evenimentul va aduce, de asemenea, venituri fiscale directe de 180 de milioane de euro. Spectatorii care vin din alte ţări vor avea cea mai mare contribuţie la aceste încasări

Franţa are un PIB per capita de 38.462 de euro si un salariu minim de 1,457 euro pe lună, potrivit Eurostat. Rata şomajului este în Franţa de aproximativ 10,5%. Portugalia are un PIB per capita de 19,666 euro si un salariu minim de 589 euro pe lună. Rata şomajului este de 13%.

În total, spectatorii străini şi francezi de pe stadioane vor genera o activitate economică de 842 de milioane de euro. Aceste calcule iau în considerare un grad de umplere a stadioanelor de 95% şi atragerea a 2,4 milioane de spectatori cumulat. Institutul prevede, de asemenea, cheltuieli medii de 353 de euro.

În ceea ce priveşte spectatorii din zonele speciale pentru fani, CDES a evaluat activitatea totală la 352 de milioane de euro pe durata evenimentului. Suma ia în calcul o rată de umplere de 65%, adică participarea a 6,5 milioane de persoane. În acest segment, cheltuiala medie este de 108 euro. Activitatea adiţională este bine-venită pentru Franţa, o economie care, la şapte ani de la marea criză financiară, nu reuşeşte să treacă într-o treaptă superioară de creştere. Din 2008 până acum cel mai dinamic avans al PIB-ului a fost de 2%, în 2011.

De mult timp preşedintele François Hollande se străduieşte să-i convingă pe francezi că economia lor îşi revine. Aceasta nu s-a văzut până acum în cifre deoarece a fost prea „timidă“. Partea proastă este că cifrele ministerului muncii arată că o mare parte din scădere s-a datorat persoanelor care nu şi-au actualizat statutul de şomer. Acestea nu au fost luate în considerare la calcularea numărului de şomeri.
 
Eşecurile economice l-au făcut pe Hollande cel mai nepopular preşedinte francez. În ultimele zile guvernul său a avut pe cap mii de demonstranţi care au pro­testat contra schim­bării codului muncii.

În Franţa se pare că guvernul a ob­ţinut o mică victorie în lupta cu încă­păţânata boală a şomajului. Numă­rul persoanelor care cer ajutoare de şomaj s-a redus cu 60.000 în martie. Aceasta după ce în luna anterioară şomajul a crescut, stabilind nou record, potrivit Euronews.

La un an de la ieşirea din progra­mul internaţional de bailout, Portu­galia a început să ram­bur­seze anticipat împrumutul luat de la FMI, iar investitorii pare că şi-au recăpătat încrederea în economia por­tu­ghe­ză. Sincronizarea este perfectă pen­tru poli­ticieni, care scot acum la înain­tare un întreg arsenal de promisiuni pentru alegerile par­lamentare din toamnă, vorbind despre re­duceri de taxe şi creşteri de salarii unei popu­laţii sărăcite de măsurile de austeritate luate în ultimii ani.

măsurile luate în tim­pul programului de bailout şi-au pus am­prenta pe situaţia economică internă.

Rata şomajului din Portugalia se află încă la un nivel ridicat, de aproape 14 %, peste media UE, tinerii se mută în străină­ta­te în căutarea unui trai mai bun, sistemul public de sănătate de-abia mai supra­vieţuieşte, iar taxele sunt mai mari decât niciodată.

Pentru a se apropia de ţinta de deficit bu­getar de 3% cerută de instituţiile inter­na­ţionale, guvernul conservator al lui Pedro Passos Coelho a crescut în două trepte taxa pe valoarea adăugată, de la 19% la 23%, a tăiat cu 5% cele mai mari salarii din sectorul bugetar şi a amânat începerea unor proiecte de infrastructură.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO