Eveniment

Franţa se pregăteşte de referendum, după scandalul privind scăderea nivelului de trai. Ce reforme vrea ”speranţa” Emmanuel Macron

Franţa se pregăteşte de referendum, după scandalul...

Autor: Mediafax, Mihai Draghici

04.02.2019, 14:53 748

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, analizează ipoteza organizării unui referendum pe tema reformelor economice şi sociale, în contextul protestelor Mişcării "Vestele galbene", care denunţă degradarea nivelului de trai, afirmă surse citate de presa franceză.

Surse guvernamentale citate de publicaţia Journal du Dimanche au declarat că Emmanuel Macron ar intenţiona organizarea referendumului pe 26 mai, în acelaşi timp cu scrutinul europarlamentar.

Ministerul francez de Interne a primit un ordin pentru a se pregăti de un astfel de referendum, iar Emmanuel Macron urmează să decidă curând dacă va confirma plebiscitul.

Sute de mii de persoane au participat la manifestaţiile organizate la Paris şi în alte oraşe din Franţa de Mişcarea "Vestelor galbene", care denunţă majorarea preţurilor la carburanţi şi degradarea nivelului de trai.

Emmanuel Macron, a admis, pe 10 decembrie, că există o stare de nemulţumire împărtăşită de numeroşi cetăţeni, dar a denunţat comportamentul "iresponsabil" al protestatarilor violenţi şi a decretat "starea de urgenţă economică şi socială", enumerând noi direcţii de reformare a statului. "Vrem o Franţă în care oamenii să poată trăi cu demnitate din muncă. Cer Guvernului şi Parlamentului să facă ce este necesar. Salariul minim va creşte cu 100 de euro pe lună începând din anul 2019. Orele suplimentare vor fi plătite şi nu vor mai fi impozitate. Le voi cere tuturor angajatorilor care pot să ofere prime de sfârşit de an să facă acest lucru, fără a fi impozitate. Efortul care le-a fost cerut pensionarilor a fost prea mare şi nu era corect", a continuat Emmanuel Macron, anunţând eliminarea contribuţiilor sociale pentru pensiile mai mici de 2.000 de euro, "măsuri de reformare a statului, a sistemului de pensii, a indemnizaţiilor de şomaj" şi pledând pentru "echilibru în sistemul fiscal".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO