Eveniment

FT: Deutsche Bank şi-a încălat propriile reguli pentru a permite clienţilor să facă fraude fiscale de milioane de euro

FT: Deutsche Bank şi-a încălat propriile reguli pentru...
01.08.2022, 11:10 424

 Angajaţii Deutsche Bank au încălcat normele de reglementare şi politica companiei pentru a permite clienţilor să facă fraude fiscale de milioane de euro, potrivit unei investigaţii interne privind rolul acesteia într-unul dintre cele mai mari scandaluri fiscale din Europa.

Peste 70 de angajaţi actuali şi foşti angajaţi sunt anchetaţi de procurorii din Köln în legătură cu acest scandal, subliniind expunerea băncii germane la schema de fraudă fiscală "cum ex" de mai multe miliarde de euro, care face obiectul unei anchete de amploare a autorităţilor de aplicare a legii.

Procurorii din Köln investighează 1.500 de persoane în cadrul unei anchete mai ample privind această schemă, care a deturnat venituri guvernamentale în cadrul unei fraude de lungă durată în care sunt implicate bănci importante, printre care Barclays, Macquarie şi HypoVereinsbank a UniCredit.

Procurorii investighează scandalul de ani de zile, dar ancheta s-a intensificat luna aceasta, când un fost bancher de rang înalt de la banca Fortis a fost arestat în Mallorca la cererea procurorilor din Frankfurt.

Ancheta internă a Deutsche, care datează din 2015 şi a fost realizată de firma de avocatură Freshfields, a fost împărtăşită procurorilor. Aceasta constituie o parte esenţială a anchetei penale împotriva angajaţilor băncii, derulate de autoritatea de aplicare a legii din Köln, au declarat persoane familiare cu această chestiune.

Se estimează că frauda fiscală i-a costat pe contribuabilii de pe continent miliarde de euro şi implică tranzacţii cu acţiuni executate înainte şi după plata dividendelor unei acţiuni, care au păcălit guvernele să ramburseze taxe care nu au fost niciodată plătite în primul rând. Frauda a fost denumită cum ex, care provine din latină şi înseamnă "cu fără", şi se referă la natura dispărută a plăţilor de dividende.

Departamentul fiscal al Deutsche a încercat de la început să ţină banca departe de activităţile cum-ex după ce bancherii săi de investiţii au cerut permisiunea de a se implica direct în astfel de tranzacţii, a constatat ancheta. Specialiştii fiscali ai creditorului au susţinut că rambursările, deşi posibile din punct de vedere tehnic în conformitate cu codul fiscal german de la acea vreme, erau frauduloase şi creau un risc masiv pentru reputaţie.

Cu toate acestea, bancherii de investiţii de la Deutsche, cu sediul la Londra, au ocolit această interdicţie, potrivit anchetei. "Identificăm o serie de încălcări ale cerinţelor legale sau de reglementare sau ale politicilor interne", a declarat Freshfields.

În Germania, autorităţile fiscale au rambursat cel puţin 3,9 miliarde de euro în restituiri ilicite de taxe între 2001 şi 2011, potrivit Ministerului de Finanţe al ţării.

Raportul Freshfields a constatat că cel mai mare creditor din Germania a generat comisioane de milioane de euro prin furnizarea, cu bună ştiinţă, de servicii bancare de investiţii unor clienţi specializaţi în tranzacţionarea cum-ex. De asemenea, banca s-a angajat în tranzacţii cu instrumente derivate care au exploatat indirect lacune care au fost declarate ilegale.

Între 2008 şi 2011, Deutsche a deţinut chiar şi o participaţie de 5% în Luxembourg Financial Group Holding, proprietarul unuia dintre fondurile de investiţii axate pe cum-ex, care a fost, de asemenea, unul dintre clienţii problematici ai serviciilor bancare de investiţii ale Deutsche, potrivit unei investigaţii anterioare a Freshfields, încheiată în 2013 şi consultată şi de Financial Times.

Deutsche Bank a declarat pentru FT că "nu s-a implicat în tranzacţii cum-ex pe cont propriu", dar a recunoscut că "a fost implicată în tranzacţii cum-ex de către clienţi", inclusiv servicii financiare precum finanţarea tranzacţiilor cum-ex.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO