Eveniment

Fumătorii ar putea primi o nouă lovitură: ţigările cu arome ar putea fi interzise

Fumătorii ar putea primi o nouă lovitură: ţigările...

Autor: Ana Maria Lazăr

14.03.2016, 15:54 186

"Sunt o multitudine de reglementări care privesc de la modul în care se face reclamă până la modul în care se valorifică, se comercializează produsele, există nişte restricţii care încearcă să protejeze populaţia, să protejeze sănătatea populaţiei. (…) S-a constatat că aceste ţigări aşa-zis mentolate, aromate sunt mai periculoase decât celelalte ţigări. Gândiţi-vă că e o atracţie extraordinară, mai ales la tineret, să fumeze astfel de ţigări", a declarat secretarul Comisiei, senatorul liberal Nicolae Vlad Popa.

Producătorii de tutun au trimis un e-mail cu amendamente Comisiei, însă proiectul de lege a fost avizat favorabil, fără modificări faţă de forma Guvernului.

"Producărorii, cred eu pentru că nu este semnat, au trimis pe e-mail anumite amendamente care nu au fost susţinute şi n-a existat o formulă procedurală de susţinere a acestor amendamente, ca atare, nu puteam să le discutăm. Cereau să scoatem din acest proiect anumite prevederi care restrângeau dreptul comercial de vânzare a acestor ţigări şi mai ales la ţigările electronice", a mai spus senatorul.

Proiectul de lege presupune interzicerea ţigărilor mentolate şi a celor cu arome, avertismentele mai mari pe pachetele produselor din tutun şi eliminarea posibilităţii de achiziţionare a ţigaretelor de pe internet, dar şi instituirea unor limite mult mai stricte şi în ceea ce priveşte comercializarea ţigărilor electronice sau a produselor de fumat din plante.

Chiar dacă legea se estimează că va intra în vigoare începând cu data de 20 mai 2016, lansarea pe piaţă a produselor care nu sunt conforme cu prevederile analizate este permisă timp de un an în plus, până în 2017. De asemenea, potrivit proiectului iniţial ''interzicerea punerii pe piaţă a produselor din tutun cu o aromă caracteristică al căror volum al vânzărilor la nivelul întregii Uniuni reprezintă 3 % sau mai mult într-o anumită categorie de produse se aplică de la 20 mai 2020''".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO