Eveniment

Furtuni puternice şi precipitaţii masive, de duminică seara până marţi dimineaţă. Cât mai durează canicula

Furtuni puternice şi precipitaţii masive, de duminică...

Autor: Radu Tutulan

07.08.2017, 11:32 19814

ANM avertizează că la începutul săptămânii viitoare, în zonele de Nord şi Centru ale României se vor înregistra furtuni puternice şi precipitaţii de până la 50 de litri de apă pe metrul pătrat, în timp ce în Sud va fi în contiuare caniculă, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic.

„Din această seară şi până marţi diminaţa vor fi intervale în care să fie ploi cu caracter torenţial, vijelii, descărcări electrice şi gridină, iar cantităţile de apă să depăşească, izolat 40-50 de litri de apă pe metrul pătrat. Astfel de fenomene se vor produce preponderent, începând cu această noapte, în Crişana, Maramureş, Transilvania, Banat şi cea mai mare parte a Moldovei. Începând de luni noapte, furtunile vor avea loc în special în zonele deluroase, de munte, în Transilvania, Moldova şi Maramureş”, a declarat pentru, MEDIAFAX, meteorologul Administraţiei Naţionale de Metorologie (ANM) Meda Andrei.

Aceste fenomene de instabilitate atmosferică pot să apară şi în regiuni din Sud şi Sud-Est, dar cu precădere începând de luni seară şi în prima parte a zilei de marţi, precizează reprezentanţii ANM. În schimb, zona de Sud a României va fi în continuare afectată de caniculă.

„În Sud şi Sud-Est, luni şi marţi persistă valul de căldură, de aceea avem un Cod Portocaliu, valabil luni în Oltenia, Muntenia şi Dobrogea, unde se va menţine disconfortul termic accentuat, cu temperaturi între 36 şi 39 de grade Celsius. Cele mai mari temperaturi se vor înregistra în judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa şi în zona Capitalei. De asemenea, indicele temperatura-umezeală va fi cuprins între 82 şi 84 de unităţi, deci foarte, foarte cald. Nopţile rămân tropicale şi minimele nu vor cobora sub 20 de grade Celsius”, a mai explicat meteorologul de serviciu.

De marţi, temperaturile vor mai scădea cu câteva grade, precizează meteorologii, iar disconfort termic nu se va mai înregistra decât local în Lunca Dunării. Totuşi, maximele vor atinge 35-37 de grade Celsius, deci temperaturile nu scad semnificativ.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO